KOMENTAR DANA

Svi u zatvor

Nakon koruptivnog javašluka zbog kojeg je Fadil Novalić završio u zatvoru, ništa manji nije, ako ne i gori, ovaj što se dešava u Tuzli

Neko je "omastio brkove". Facebook

Miralem  Aščić

30.5.2024

Samo je u Bosni i Hercegovini moguće da aparat za zračenje pacijenata godinu nije u funkciji, tačnije da ga uopće nema, što je slučaj u UKC-u Tuzla!

Pacijenti kume, mole, upozoravaju, putuju u druge gradove, a što je najžalosnije - umiru... Tenderi su navodno (ne)opravdano "padali“, a Ured za razmatranje žalbi sve detaljno pojasnio. I tako već godinu.

Direktori bili i odlazili, no neko je, što bi se u BiH reklo, u cijeloj ovoj priči "omastio brkove“.

Pokazat će to istraga Tužilaštva. Pretresi u UKC-u koji su obavljeni nemaju veze s politikom. I ovdje politike nema, ima samo korupcije.

A istraga Tužilaštva pokazat će ko je koruptivan u UKC-u, ko je, kako i za koga namještao tender vrijedan nekoliko miliona maraka.

Koja je firma trebala dobiti posao, prema čijim uputama, naredbama. Izuzeti su dokumenti, računari, ali i ono ključno - mobiteli.

Dva plus dva. Dva od Denijala Tulumovića, donedavnog direktora UKC-a Tuzla, te dva od aktuelnog pomoćnika direktora Šefika Husića. I nije važno ni što su to visokopozicionirani kadrovi SDA, pa je, eto, neko odlučio da se s njima obračuna.

Bez obzira na to ko je krao na pacijentima, zbog čijeg su javašluka umirali ljudi i još umiru - mora se za to odgovarati. Nakon koruptivnog javašluka zbog kojeg je Fadil Novalić završio u zatvoru, ništa manji nije, ako ne i gori, ovaj što se dešava u Tuzli.

Pravna država mora da radi. I svi odgovorni moraju biti procesuirani, temeljito, transparentno, kako bi se sve izvelo načistac. Svaka muljaža mora biti kažnjena. A sve će se ubrzo razjasniti. Opravdana sumnja da je neko nešto nezakonito uradio itekako postoji. Davno je u UKC-u Tuzla pacijentima otkucalo 5 do 12.

Tužilaštvo mora staviti tačku na ovu agoniju, a novo rukovodstvo ubrzati nabavku aparata za zračenje i početi spašavati živote. Ovi što su muljali, ako su krivi, moraju završiti u zatvoru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.