LIČNOST DANA

Fransoa Delmas: Podrška Francuske

Vlastima u BiH poručio da ostanu ujedinjeni u raznolikosti, što je i deviza EU

Ambasador Delmas: BiH je mjesto za stolom s članicama EU. Judith Litvine

Nerma Ajnadžić

4.6.2024

Diplomata Fransoa Delmas (Francois) imenovan je za ambasadora Republike Francuske u Bosni i Hercegovini u avgustu prošle godine. Od tada do danas, u svakoj prilici koju je imao, isticao je podršku svoje domovine našoj, u svakom smislu.

Francuska je i jedna od zemalja koje su nedvosmisleno podržale Rezoluciju o genocidu u Srebrenici i čiji je predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) poručio kako se zna da je u Srebrenici bio genocid i da se historija ne može izmijeniti.

Slično je u intervjuu za "Avaz“, prvom za bh. medije, nedavno rekao i ambasador Delmas, uz naglasak da je BiH mjesto za stolom s članicama Evropske unije. Istakao je i da stanovništvo teži za mirom, stabilnošću, pravdom i prosperitetom, ali da se u javnom prostoru često čuje sve suprotno od toga.

Nedvosmisleno, vlastima u BiH poručio je da ostanu ujedinjeni u raznolikosti, što je, kako je naglasio, i deviza Evropske unije.

Delmas je diplomatsku karijeru započeo 2007. godine u Direkciji za strateške poslove, sigurnost i razoružanje ministarstva za Evropu i vanjske poslove u Parizu, gdje je pratio vanjske operacije NATO-a i civilne misije „Defence Europe“. Od 2009. do 2010. godine bio je i savjetnik za politička i sigurnosna pitanja francuskog specijalnog predstavnika za Afganistan i Pakistan. Prije dolaska u BiH bio je zamjenik portparola ministarstva za Evropu i vanjske poslove i zamjenik direktora za komunikacije i štampu u okviru ovog ministarstva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.