KOMENTAR DANA

Do posljednje marke

Ako će za svaki dokument BiH trebati vremena koliko za ovogodišnji budžet, onda vlast definitivno treba zatvoriti knjigu EU integracija

Vijeće ministara BiH. Fena

Alen Bajramovic

19.6.2024

Ako će za svaki dokument BiH trebati vremena koliko za ovogodišnji budžet državnih institucija, onda aktuelna vlast definitivno treba zatvoriti knjigu evropskih integracija, prije nego što je čestito i otvorila. Pognuti glavu pa Briselu javiti da ne računa na njih, a građanima priznati da ih je iznevjerila i da će pješice prije u EU nego što dočekaju da BiH postane dio normalnog i razvijenog svijeta.

Šest mjeseci je prošlo, a osnovni akt, finansijski instrument države na osnovu kojeg se planiraju svi projekti tokom godine, još nije usaglašen. Institucije su na privremenom finansiranju, novac se može trošiti samo za plaće, tekuće troškove i otplatu međunarodnog duga, dok su kapitalne investicije na čekanju.

Nikoga to, čini se, posebno ne dotiče, iako i druga odluka o privremenom finansiranju istječe s krajem juna, a EU upozorava da je usvajanje budžeta uvjet uplati prve tranše iz Plana rasta Evropske komisije za BiH. Informacije s početka mjeseca govore da bi BiH mogla računati na 1,8 milijardi eura. Kakva bi to finansijska injekcija bila državi koja ekonomski, infrastrukturno i u svakom pogledu zaostaje za Evropom, ne treba posebno objašnjavati. Istina, prva tranša iznosi „samo“ 140 miliona KM, pa ne predstavlja poseban motiv niti je dovoljna da se popune budžetske provalije, posebno manjeg bh. entiteta koji je pred dodatnim finansijskim izdacima. Zato su oči uperene u oko 800 miliona maraka neraspoređenih, domaćih prihoda.

Sve veći iznosi iz novčanika građana pretaču se u budžete, viškovi prihoda u odnosu na raniji period mjere se stotinama miliona maraka, ali uzalud kada nema znanja i plana da se pametno investiraju.

Ali i do kada će EU gubiti vrijeme s nama i tolerirati lažna obećanja da smo čvrsto opredijeljeni za reforme i evropske integracije?  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.