KOMENTAR DANA

Početak u Sarajevu

Piše: Senka KURT

20.10.2018

Javnosti još nije detaljno poznat, ali dokument Naše stranke, SDP-a i DF-a o zajedničkom djelovanju u Kantonu Sarajevo daje nadu da su se građanske/lijeve stranke nakon izbora dobro opametile i odlučile djelovati zajedno. 

Tako je predstavljen početak početka, koji bi trebao prerasti u vlast, a zajednički imenitelj je program, a ne matematika, poručeno je jučer. Prvi je to znak pozitivnog pomaka nakon izbora, koji su bili sve samo ne fer i pošteni.

Stranka demokratske akcije će se, tako je istaknuto, jasno, „prirodno eliminirati“ iz vlasti u KS, a vjerovatno je da bi se isto moglo desiti i u drugim kantonima, uzme li se u obzir javno potvrđeno raspoloženje SBB-a, Naroda i pravde, Nezavisnog bloka i A-SDA.

Također, prosta računica govori da bi SDA mogla biti „prirodno eliminirana“ i na federalnom i državnom nivou.

Najbolja strana cijele jučerašnje priče jeste i činjenica da su pregovori započeti ni dvije sedmice nakon izbora. To sluti na dobro, makar i zbog loših prijašnjih iskustava, kada smo vlast čekali do proljeća, što je ostavljalo prostora SDA-u za mešetarenje i pritiske.

Front svojevrsnog otpora SDA-u i odbijanja da se s ovom strankom pravi nova vlast, koji čine stranke lijeve, građanske i centrističke orijentacije, ima i matematiku na svojoj strani. Sad je samo potrebna hladna glava i pošten dogovor!


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.