KOMENTAR DANA

Noćna mora

Iz nje se nećemo probuditi sve dok se ne prekinu snovi onih koji spavaju dok nam rešetaju stubove države

Piše: Mirela KUKAN

28.10.2018

Zamislite situaciju da je u jednoj Njemačkoj, Austriji ili još nam bližoj Sloveniji, pa i najbližoj Hrvatskoj, osvanulo onakvo krvavo jutro kakvo je u petak zaledilo glavni grad BiH. I donijelo novi osjećaj užasne gorčine građanima, a neizmjernu tugu i bol porodicama ubijenih sarajevskih policajaca, strahobalno opisanu u stihovima Ramiza Huremagića, kriminologa, a pjesnika: “Mrtva glava očeva za dobro jutro krmeljavoj dječici...” 

Zamislite kako bi sve izgledalo u Berlinu, Beču, Ljubljani, Zagrebu... Može li, zapravo, iko i zamisliti da u takvom jutru, u jednom glavnom gradu, njihovi državnici ostanu spavati kao što su to u petak ujutro učinili Bakir Izetbegović, Denis Zvizdić, Fadil Novalić, Aljoša Čampara, Abdulah Skaka, Dragan Mektić? Dok su im pod nosom, u maglovitom sarajevskom svitanju, rešetali stubove države.

Umjesto da su bar u toj situaciji pokazali na djelu ono što su narodu obećavali u svojoj ostrašćenoj predizbornoj kampanji, oni su u toplini svojih luksuznih domova bili uljuljkani u snove postizborne pljačke. Sanjali su kako će još četiri godine nastaviti upravljati ovom napaćenom državom i njenim obavještajno-sigurnosnim aparatom koji su, umjesto na hapšenje kriminalaca što nam po ulicama ubijaju čak i policajce, upregli u obračune s političkim neistomišljenicima.

Nije ih probudio ni zvuk helikoptera koji je u potrazi za ubicama podigao MUP RS, a ne Federalni! A i što bi se budili - mogao bi ih ko od ovih zločestih novinara upitati - zašto je to sve tako?!

Bolje je, valjda, prespavati i jutro i dan pa tek nekad uvečer sakriti se iza saopćenja. Poput onog od petka navečer iz SDA, u kojem je na prvom mjestu stavka kako formirati vlast, a na posljednjem osuda gnusnog ubistva policajaca, odakle saznasmo da nam „treba hitna akcija svih policijskih agencija kako bi se počinioci otkrili i priveli pravdi”.

- Stranka traži od vlada u BiH da se poboljšaju materijalno-tehnički uvjeti rada policije te da se ojačaju policijska ovlaštenja u borbi protiv kriminala - kažu na kraju saopćenja oni koji su u vladama u BiH protekle 23 godine imali sve mehanizme da učine to što, tobože, sad traže.

Za razliku od njih, uljuljkanih u dvodecenijske blagodati vlasti, nama, građanima BiH, ostaje samo noćna mora iz koje se nećemo probuditi sve dok se ne prekinu snovi tih koji spavaju dok nam ubijaju najhrabrije sinove. Ili, na kraju nećemo ni ugasiti svjetlo, nego ćemo, kako to zaključuje kriminolog, a pjesnik Ramiz Huremagić: „Prije odlaska vatru ognjenu naložiti da po prvi i zadnji put obasja bijedu, jad i sramotu“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.