KOMENTAR DANA

Žrtve narkomana, pijanica i silnika

Neka se niko ne začudi ako jednog dana zbog slučajeva poput ovoga u Novom Travniku i sličnih narod uzme pravdu u svoje ruke

Arhiv

Piše: Almasa HADŽIĆ

9.12.2018

Još jedna u nizu saobraćajnih nesreća u kojoj lokalni drumski razbojnici i pijanice na pravdi Boga ubijaju nevine ljude dogodila se preksinoć u Novom Travniku. Pod točkovima auta pijanog Nermina Rustempašića usmrćene su devetogodišnja Alma i njena 31-godišnja majka Azra Hajrić, dok su teško povrijeđeni Azrin četverogodišnji sin i još dvojica dječaka.

U ovom trenutku ne postoje riječi utjehe za porodice stradalih, kao ni riječi osude za njihovog ubicu kojeg sugrađani poznaju kao pijanicu i narkomana, koji je nerijetko vozilom divljao gradom u kome živi.

Rustempašić je samo jedan u nizu onih vozača koji su posljednjih godina, neki pod utjecajem alkohola i droga, drugi pod utjecajem vlastite obijesti i sile, usmrtili desetine građana ove zemlje.

I dok žrtve njihovog drumskog razbojništva truhnu u zemlji, znatan broj ovih ubica se mjesecima povlači po sudovima, redovno glumeći neuračunljivost, gubitak pamćenja itd., a sve da bi se izvukli od odgovornosti za ono što su učinili i nastavili život kao da se ništa nije dogodilo. Može im se, jer, nažalost, zakon im to dozvoljava.

Džaba je, naime, pripadnicima policije privoditi pijane, drogirane, silne i obijesne, oduzimati im dozvole i evidentirati nekakve „negativne poene“, pritvarati ih, ako se većina njih, samo što se otrijezne u pritvoru, ponovo dokopaju volana i nastave po starom.

Jedni, nerijetko zahvaljujući intervencijama svojih političkih zaštitnika (o tome svjedoči primjer jednog privatnika u Sarajevu), drugi, pak, zahvaljujući rupama u zakonima do kojih su doveli neznanje i nekompetentnost onih koji su takve zakone donosili.

Zbog toga neka se niko ne začudi ako jednog dana zbog slučajeva poput ovoga u Novom Travniku i sličnih, umjesto države, narod uzme zakon u svoje ruke. Dogorjelo je!


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.