ALARMANTNO

Alkohol i volan ne idu zajedno: Pijani vozači siju smrt na bh. cestama

Iako stručnjaci upozoravaju da su pijani vozači jednom nogom u grobu, a drugom u zatvoru, to ih ne dotiče

Teške nesreće na bh. putevima. Avaz

Piše: A. Ka. / Avaz.ba

10.2.2020

Pijani vozači su opasnost i za sebe i za druge učesnike u saobraćaju, a pogotovo za najranjiviju populaciju na putu – pješake.  

Stručnjaci upozoravaju da posljednjih godina pijani vozači siju smrt na bh. drumovima.

Iako stručnjaci upozoravaju da su pijani vozači jednom nogom u grobu, a drugom u zatvoru, to ih ne dotiče. Mnoge nesreće su prouzrokovane upravo zbog vožnje pod utjecajem alkohola.

Donosimo neke od najtežih nesreća čiji su krivci bili pijani vozači.


S mjesta nesreće u Drvaru. Avaz

Drvar – usmrtio majku, teško povrijedio njenog sina

Posljednja teška nesreća u kojoj je pijani vozač nekom oduzeo život dogodila se u Drvaru. Milan Trninić je usmrtio 48-godišnju B. V., dok je njenog maloljetnog sina teško povrijedio.

Nesavjesni vozač je priveden i predat tužilaštvu.

Nermin Rustempašić. Avaz

Novi Travnik – Nastradale majka i kćerka

Nermin Rustempašić, koji je, vozeći automobil u pijanom stanju, usmrtio majku i kćerku te nanio povrede trojici dječaka, osuđen je na 15 godina i šest mjeseci zatvora.

Stravična saobraćajna nesreća, koja je uznemirila javnost u BiH, dogodila se 7. decembra 2018., kad je Rustempašić, koji je u krvi imao 2,99 promila alkohola, kod Gradske džamije u Novom Travniku na trotoaru Opel Astrom udario Azru Hajrić i četvero djece.

Azra Hajrić je na mjestu smrtno stradala, a njena devetogodišnja kćerka Alma preminula je na putu do bolnice. Azrin osmogodišnji sin Eldar prevezen je u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu s povredama glave. U KCUS je tada prevezen i Davud Amidžić, sin glavnog imama iz Novog Travnika, dok je drugi njegov sin bio na liječenju u travničkoj bolnici. Dječaci su nakon oporavka otpušteni iz bolnice.


Teške nesreće događaju se u i Bijeljini. Ilustracija

Bijeljina – Deset metara gurao pješaka

Bijeljinski Okružni sud potvrdio je optužnicu protiv Dalibora Mičića (42) jer je u Zvorniku pijan usmrtio pješaka Aleksandra Aleksića (43), koji je ležao na magistralnom putu.

Nesreća se dogodila 15. novembra 2017. godine na raskrsnici magistralnog puta i ulice Patrijarha Pavla u Zvorniku kada se Mičić vozilom kretao iz pravca Bijeljine. Mičić je u tom trenutku imao 1,73 promila alkohola u krvi, što odgovara stadiju srednjeg pijanstva.

Mičić je vozilom udario Aleksića, a potom ga gurao 10,7 metara do trenutka kada se zaustavio.

- Od udarca automobilom Aleksić je zadobio teške i po život opasne povrede usljed kojih je preminuo - precizirano je u optužnici.


Nesreće se dogodila 2017. godine. Ilustracija

Mrkonjić-Grad – Golfom usmrtio 50-godišnjaka

Dvadesetčetverogodišnji Jovica Lazendić iz Mrkonjić-Grada, vozeći Golf, usmrtio je 50-godišnjeg pješaka na lokalitetu Ponor, između sela Podbrdo i Čađavica.

Nesreća se dogodila 2017. godine. Utvrđeno je da je Lazendić bio pijan te je tada uhapšen.

Interesantno je da je policija tek naknadno utvrdila identitet nastradaloga.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.