KOMENTAR DANA

Ljevičarski car je go

Nikšić, Komšić i Kojović trebaju svojim biračima objasniti zašto za zrno federalne i državne vlasti planiraju prodati njihove glasove

Piše: Fadil MANDAL

19.1.2019

Izjava Fahrudina Radončića da SBB radije ide u opoziciju nego da bude dio priče o odlasku Bh. bloka u zagrljaj Bakiru Izetbegoviću, ima efekt snijega na kojem će svako od aktera razgovora o formiranju vlasti ostaviti vidljiv trag. 

Niko ne bi trebao biti iznenađen Radončićevom odlukom.

I prije izbora i u izbornoj noći i nakon izbora on je jasno govorio o nemogućnosti koaliranja SBB-a s Izetbegovićevom SDA. Prvi je rekao da je BiH potreban blok probosanskih stranaka koje će zemlju izvući iz feudalne močvare korumpirane vlasti pet familija i snažno okrenuti euroatlantskim integracijama, EU i NATO-u.

Nermin Nikšić, Željko Komšić i Predrag Kojović u početku su zagovarali sličnu politiku, ali, za razliku od Radončića, očito s figom u džepu.

Stranke ljevice, SDP, DF i Naša stranka, sada su izvučene na čistinu. Priča o vlasti bez SDA, njihovim sevepom, mogla bi se raspršiti kao balon od sapunice. Doduše, na kantonalnom nivou to je uspjelo u Sarajevskom i Unsko-sanskom kantonu. Dakle, tamo gdje glavnu riječ nisu vodili ni SDP, ni DF. U Tuzli i Zenici, gdje je SDP bio lokomotiva, voz se nije mrdnuo s polazne stanice.

Naravno, na Nikšiću, Komšiću i Kojoviću je da svojim biračima objasne zašto za zrno federalne i državne vlasti planiraju prodati njihove glasove i šta se to u međuvremenu promijenilo pa je Izetbegovićeva pružena ruka, za koju ugledni SDP-ovac Zukan Helez kaže da je i korumpirana i kriminalna, sada čista i prihvatljiva.

Nikšić, sudeći prema njegovoj izjavi da je „ugrožen NATO put BiH“ i da je „izrazito ozbiljna politička situacija“, već konstruira providan alibi za prvorazrednu političku izdaju, jer, makar u Federaciji BiH, ne postoji nijedna ozbiljna stranka ni političar koji su protiv NATO-a. Dapače, svi odreda podržavaju takav put BiH.

Hoće li Nikšić, Komšić i Kojović javnosti ponuditi neko drugo objašnjenje za svoj politički salto mortale, ostaje da se vidi. Uglavnom, smokvin list s jeftinim mirisom „brige za državu“ sigurno im neće pomoći da pokriju istinu da je ljevičarski car go i da ipak želi sjesti u krilo SDA.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.