KOMENTAR DANA

Islamofobija

Piše: Erol AVDOVIĆ

24.3.2019

Da je dogorjelo do noktiju svjedoči i dramatični apel generalnog sekretara Ujedinjenih naroda Antonija Gutereša (Antonio Guterres), koji je prošlog petka u najvećoj džamiji u Njujorku pozvao svijet od Novog Zelanda do Amerike da se suprotstavi islamofobiji s istom ozbiljnošću kao što se suprotstavlja i antisemitizmu.  

Gutereš je upozorio i da je neprihvatljiva medijska diskriminacija po kojoj se mnogo manje pažnje posvećuje stradanju muslimana, posebno od ruke bijelih (porijeklom) “evropskih” ultradesničara i neprihvatljivoj propagandi koja hrani njihovo fatalno “misionarstvo”. Pred nama je, dakle, nova borba za globalnu toleranciju i razumijevanje zajedničke civilizacije, ali u sasvim lokalnim okvirima!

Otuda Balkan, a Bosna i Hercegovina posebno, ostaju jedne od glavnih arena gdje treba postići to izbavljenje. Upravo zbog ljudskog patosa koji se tu dogodio u toku udruženog genocidnog poduhvata kome su kumovali mnogi i znani beogradski krugovi, a Miloševićeva, Karadžićeva i Mladićeva (nekad) vojna sila to realizirala koliko im se dopustilo.

No, porazno je što taj arogantni zločinački narativ prisutan ponegdje još i danas, nažalost s dodatnim primjesama izgleda nepresušne mržnje i neskrivene islamofobije.

Od Šešeljevog prizivanja “smrtne kazne” (?!) za sve one (znači za mnogo više od desetine hiljada nas) koji tvrde da se u Srebrenici dogodio genocid, preko Dodikovog nekažnjenog uspoređivanja ezana s bosanskih džamija s “arlaukanjem”, pa sve do imenovanja studentskog doma na Palama po ratnom zločincu Radovanu Karadžiću – sve je to opasni “poziv” onima poput teroriste s Novog Zelanda na čijim su puškama ispisana imena srpskih boraca “za slobodu” i ubijanje muslimana.

Tako je fenomen koji bismo simbolično mogli nazvati “globalni Karadžić” prešao granice Balkana, pa danas predstavlja opasnost po cijeli svijet. A to je neprihvatljivo stanje, pa se na domaćem terenu, kao izvorištu takvih aspiracija, i u skladu s apelom čelnika UN-a mora krenuti s pravnim sankcioniranjem negiranja genocida - protiv prizivanja mržnje i okupljanja oko fašističkih ideja nacionalne ekskluzivnosti.

U BiH valja konačno realizirati tu ideju o zakonu protiv opasnog historijskog revizionizma, očito ne više samo radi Bosanaca. Treba se ugledati na zapadnoevropsko zakonodavstvo, gdje se za veličanje nacističkih zločinaca i njihovih ideja odavno ide u strogi zatvor.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.