KOMENTAR DANA

Pravda za Fatu Orlović

Za nadati se da će oni koji su ignorisali domaće presude, presudu iz Strazbura morati izvršiti

Almasa HADŽIĆ. Arhiv

Piše: Almasa Hadžić

2.10.2019

Sud za ljudska prava u Strazburu donio je odluku da pravoslavna crkva sagrađena u dvorištu nane Fate Orlović u Konjević Polju mora biti uklonjena u naredna tri mjeseca.   

Fata Orlović, s pravom je nazvana bosanskom heroinom. Iako stara i bolesna, punih 20 godina nije odustajala u borbi za pravdu, odnosno pravo da joj se vrati oteto imanje.

U jednoj od svojih izjava izrečenih još 2008.godine nana Fata je podvukla da ona, ipak, „ najviše vjeruje u sudove“ da je „ pravdu teško dočekati, ali će nje biti“, nikad ne gubeći nadu da će neki od sudova presuditi u njenu korist. I presudio je.

Presuda Suda za ljudska prava u Strazburu, nagovještaj je da je sudska pravda, u koju nana Fata nikad nije gubila nadu, napokon stigla. No, da li će pravda u praktičnom smislu biti zadovoljena ostaje da sačekamo. I da strepimo.

Mnoge su do sada sudske bitke nana Fata i advokati koji su je zastupali u predmetu povrata njene imovine na kojoj je SPC izgradila crkvu, dobili, kako na njihovu, tako i na radost cijele pravdoljubive BiH. Iz dispozitiva većine sudskih rješenja, koje su u godinama iza nas donosili sudovi raznih nivoa, posebno oni u RS-u, redovno se čitalo da zemljište na kome je sagrađena crkva u Konjević Polju, pripada „tužiocu Fati Orlović“, ali osim pismenog otpravka presuda koje bi stigle na njenu adresu, do danas, nije bilo njihovog izvršenja. Zna se i zašto!

Politička bahatost i sila pojedinih zvaničnika RS-a godinama je sokolila zloglasnog episkopa Vasilija Kačavendu da ono što su zajednički oteli od Bošnjaka i prisvoje. Nakon toga, spremnost pojedinih sveštenika da se pronađe rješenje za izmještanje crkve sa Orlovića imanja, redovno bi ostajalo mrtvo slovo na papiru, pa i onom opečaćenom pečatima nadležnih sudova.

Presuda Suda za ljudska prava u Strazburu u korist Fate Orlović je konačna i obavezujuća. Za nadati se da će oni koji su presude domaćih sudova do sada ignorisali, jučerašnju presudu najveće evropske sudske instance za ljudska prava, morati poštovati. Ustvari, izvršiti!


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.