KOMENTAR DANA

Policajci na udaru politike

Osnov za rad svake ozbiljne policije je njena profesionalna spremnost i neovisnost

Almasa Hadžić. Avaz

Piše: Almasa HADŽIĆ

1.12.2019

Visoki predstavnik za BiH Valentin Incko (Inzko) i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Erik Nelson (Eric Nelson) obratili su se pismom poslanicima Skupštine, premjeru Vlade Tuzlanskog kantona Denijalu Tulumoviću, ministru unutrašnjih poslova Sulejmanu Brkiću, kao i direktoru Uprave policije MUP-a TK Dževadu Kormanu.  

Pismo, naravno, nije pisano da bi se dotični upitali za zdravlje i raspoloženje, već se sa pravom upozoravaju na svu pogubnost aktuelnog Prijedloga izmjena Zakona o Ministarstvu unutrašnjih poslova TK, o kojem bi se ovih dana trebala izjašnjavati većina u Skupštini.

Izmjenama se policija, čita i onaj ko nikad čitati nije znao, stavlja pod političku kontrolu vladajućih struktura, koje bi putem svog ministra unutrašnjih poslova trebale određivati prioritete u radu policije. Svašta!

Ministru koji trenutno stoji na čelu MUP-a TK i koji na sva usta brani predložene izmjene Zakona, ne može se osporiti da se “savršeno razumije” u debljinu asfalta na putevima Tuzlanskog kantona, ali kad je u pitanju rad policijskih profesionalaca, počevši od običnog pozornika do najviše rangiranog policijskog dužnosnika, tačnije komesara, očigledno je da pojma nema.

Jer, osnov za rad svake ozbiljne policije je njena profesionalna spremnost i neovisnost o bilo kome, posebno ne o moći onih koji uporno sanjaju stanje gdje policija prisluškuje, uhodi, tužaka i hapsi kad oni kažu, a ne kad to zakon odredi.

Izmjene Zakona o MUP-u TK koje Vlada objašnjava “neophodnošću unapređenja mehanizma efikasnosti nadzora i kontrole rada Uprave policije”, javno su priznanje da se policijski profesionalci trebaju staviti pod kontrolu izvršne i političke vlasti TK.

Stoga su predložene izmjene, osim na negativne reakcije javnosti, međunarodnih zvaničnika i predstavnika opozicije, već naišle i na otpor dijela vladajuće većine u Skupštini TK.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.