KOMENTAR DANA

Pokoravanje policije

Situacija u ZDK je samo jedan primjer kako sebične politike namjeravaju cijeli policijski sistem strpati pod svoju šapu

Predloženi amandmani na Zakon o unutrašnjim poslovima ZDK. MUP ZDK

Piše: Meliha Smajkić

30.3.2021

Ambasador SAD u BiH Erik Nelson (Eric) i visoki predstavnik u BiH Valentin Incko (Inzko) uputili su pismo Skupštini i Vladi Zeničko-dobojskog kantona te policijskom komesaru kao reakciju na predložene izmjene Zakona o unutrašnjim poslovima.

Kazali su, između ostalog, kako javnosti i međunarodnim posmatračima djeluje da su nedavno predloženi amandmani na Zakon o unutrašnjim poslovima ZDK prvenstveno usmjereni ka neprimjerenom zaobilaženju postojećih procedura i smjernica te nametanju direktne političke kontrole nad policijskim sistemom ZDK.

Nažalost, situacija u ZDK je samo jedan primjer kako sebične politike namjeravaju pokoriti policiju i cijeli sistem, zapravo, strpati pod svoju šapu. Podsjetimo, koncem 2019. godine pismo sa skoro istom porukom Nelson i Incko su upućivali vlastima Tuzlanskog kantona.

Situacija na jugu naše zemlje, u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, vjerovatno, najbolje ilustrira koliko je politika duboko ugazila u policijski sistem. Vodeće stranke, HDZ i SDA, već godinama se ne odriču utjecaja na policiju. Zapravo, politika koju provode iznjedrila je šokantnu činjenicu - policijski aparat su devastirali i obezglavili.

Pitanje je dana kada će se ovaj sistem u HNK potpuno urušiti, jer nema policijskog komesara, policijskog odbora, javno-žalbenog biroa..., a sve u situaciji kada nedostaje više od 200 policijskih službenika. Zbog toga se u HNK i najjednostavnije akcije povjeravaju pripadnicima Federalne uprave policije.

S druge strane, kako to iz godine u godinu pokazuju istraživanja, građani sve manje imaju povjerenja u policiju. Upravo kao jedan od najvećih problema građani navode prevelik utjecaj politike na policiju.

Potpuno je normalno da je uloga ministara, prvenstveno, politička, ali je kod nas i profesionalno jezgro kontaminirano. Samo u teoriji nije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.