KOMENTAR DANA

Lažnjaci na našoj grbači

Lažne diplome otkrivene i u BiH i Srbiji, ali ostavki i otkaza, poput primjera njemačkog ministra odbrane, još nema

Fahir Karalić. Avaz

Piše: Fahir Karalić

6.12.2019

Njemački ministar obrane Karl-Teodor cu Gutenberg (Karl-Theodor zu Guttenberg) prije nekoliko godina podnio je ostavku na dužnost zbog afere koja je izbila nakon što je obznanjeno da je dio njegovog doktorata plagijat. Ništa neobično za ovu zemlju. Pritisak javnosti i nije trebao, odgovornost prema biračima učinila je svoje. 

Siniša Mali, ministar finansija Srbije, nije podnio ostavku nakon što je nedavno utvrđeno da je njegov doktorat plagijat. Ostavku nije podnio ni ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, koji je, prema navodima medija, također stekao nevažeću diplomu u Poslovnoj školi “Megatrend International Expert Consortium Limited”.

Ništa bolje nije ni preko Drine. U aferi „Megatrend“ obznanjeno je ime i Petra Đokića, ministra energetike Republike Srpske. Naravno, ni on nije podnio ostavku nakon što je navedeno da je “Megatrendovu” fakultetsku diplomu stekao za godinu.

Preko entitetske linije, također, ista situacija. Ministrica obrazovanja i nauke u FBiH Elvira Dilberović nedavno je izjavila da je utvrđeno da je u institucijama desetine onih s lažnim fakultetskim diplomama. Pogađate: U javnosti se nije pojavilo ime nijednog „lažnjaka“ koji je ostao bez posla, pogotovo ne da je sam dao ostavku ili otkaz.

E baš zato je Njemačka - Njemačka. I baš zato ćemo još zadugo moći samo sanjati da živimo kao Nijemci. Stručna sprema na prvom mjestu prilikom imenovanja na bilo koje pozicije, odgovornost političara prema biračima i javnosti, red, rad i disciplina, i u narodu i u vlasti... Sve ono čega nema na divljem Balkanu, kako nas često nazivaju.

Dok toga ne bude, hiljade mladih, visokoobrazovanih će biti na birou za nezaposlene, a „lažnjaci“ - bratići, sestrići, tetići, i dalje će nam biti na grbači. Bez ikakve odgovornosti oni će nastaviti krčmiti novac koji se slijeva u budžet od poreza svakog zaposlenog građanina. Dok njih nahranimo, neće ostajati mnogo penzionerima, socijalnim kategorijama... Jer, skupa je diploma koja se stekne preko noći.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.