KOMENTAR DANA

Diplomatija na novom putu

Odlučnost nove šefice bh. diplomatije da unaprijedi odnose sa susjedima bez obzira na aktuelne verbalne nasrtaje, nagovještava da, umjesto bure, ovdje počinju puhati blagi zefiri

Semira Degirmendžić. Avaz

Piše: Semira DEGIRMENDŽIĆ

7.1.2020

Uz Predsjedništvo BiH koje je kreator vanjske politike BiH, Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) naše zemlje je organ koji tu politiku provodi. Bosna i Hercegovine se posljednjih godina nije mogla pohvaliti učinkovitošću svojih šefova diplomatije i, općenito, diplomatskog djelovanja. 

Često su se iz MVP-a slale populističke poruke koje su se, poput kameleona, prilagođavale političkim ciljevima, uglavnom prvog čovjeka Ministarstva, a rad ove institucije nerijetko je bio obilježen aferama. Kako onima o neracionalnom trošenju novca, tako i onima koje su dovodile u pitanje i sam integritet i suverenitet ove države.

Nedavno je na čelo MVP-a BiH imenovana Bisera Turković. Prva dama na čelu ovog ministarstva, sa tri decenije dugim iskustvom u diplomatiji, odlučno je već na samom startu poručila da će suverenitet i nezavisnost BiH biti osnov od kojeg će se polaziti u sve aktivnosti.

Od onih koje nas trebaju učvrstiti na euroatlantskom putu do konačnog cilja, a to su stabilnost, sigurnost i ekonomski prosperitet pa do najava Turković da će se diplomatsko-konzularna predstavništva naše zemlje u svijetu konačno morati okrenuti interesima naših građana u inozemstvu, što do sada uglavnom nije bio slučaj. 

I, za kraj, iako nimalo manje bitnije od općih ciljeva koje je najavila nova šefica bh. diplomatije, njena odlučnost da u susjedima, bez obzira na aktuelne verbalne nasrtaje određenih politika iz Hrvatske i Srbije, prije svega, nađe prijatelje i partnere, znak je da na regionalnoj političkoj sceni počinju puhati blagi zefiri, a ne bure na koje smo se u posljednje vrijeme naviknuli.

Ovaj put zasigurno je teži od onoga koji uglavnom biraju politički akteri , ali daje, ujedno, nadu da nam ipak mogu doći bolji dani.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.