KOMENTAR DANA

Obmana i sramota

Proslavljati dan u kom je začeta ideja najstrašnijih ratnih zločina, ravno je vlastitom samouništenju

Almasa Hadžić. Avaz

Piše: Almasa HADŽIĆ

10.1.2020

U Banjoj Luci, kao i na cijelom prostoru manjeg bh. entiteta, jučer je, svečano i paradno, obilježen 9. januar, protuustavni dan Republike Srpske.

U čast dana koji je Ustavom BiH proglašen neustavnim, banjalučkim ulicama stupali su promrzli policajci, vatrogasci, službenici i razna druga državna klijentela, obučena u uniforme za simulaciju snage države koja to nije, a sve da bi se građani uvjerili da je entitet u kome žive, država i da Ustav i zakone države Bosne i Hercegovine ne treba poštovati niti se njihovih odredbi držati.

Obilježavanje neustavnog dana RS u Banjoj Luci svojim prisustvom poduprli su najviši predstavnici susjedne Srbije, koji su i jučer zdušno aplaudirali tvrdnji člana Predsjedništva BiH da Srbi imaju dvije države, i to Republiku Srpsku i Srbiju. Svojim aplauzima po ko zna koji put upozorili su zvaničnu politiku BiH da ne treba niti smije vjerovati “slatkim” riječima Beograda o tobožnjem poštovanju ustavnog uređenja i teritorijalne cjelovitosti BiH.

Niko, naravno, ne spori da RS u godini proslavlja datum koji će simbolizirati njeno entitetsko postojanje.

Ali, dan koji je jučer proslavljan, ne samo da je obmana samog srpskog naroda, već i sramota svakog civiliziranog čovjeka. Proslavljati dan u kome je začeta ideja najstrašnijih ratnih zločina i genocida počinjenih u protekloj agresiji na BiH, zbog kojih su oni koji su ga utemeljili, na najvišim međunarodnim sudskim instancama osuđeni na stotine godina zatvora, ravno je vlastitom samouništenju.

Na proslavi 9. januara jučer u Banjoj Luci, osim predstavnika Srbije, izostalo je prisustvo predstavnika stranih država akreditiranih u BiH, pa čak i političkih jarana iz Federacije BiH. Logično, jer entitet Republika Srpska nije niti može biti država, a ni 9. januar nije niti će biti datum koji Ustav države BiH priznaje. Za pametnog, sasvim dovoljno.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.