KULTURA

Međunarodni festival „Zvrk“: Organizirani performansi u Sarajevu

Radionica sa publikom

Piše: N. H.

27.9.2017

Međunarodni festival savremenog plesa i performansa „Zvrk“, nakon Mostara stigao je i u Sarajevo. Jučerašnji dan bio je ispunjen različitim programima. 

Ispred Historijskog muzeja publika je mogla učestvovati u otvorenoj radionici gdje se publika uključuje u izvođenje predstave. Izvedena je i plesna tačka. 

Nakon toga volonteri su uredili Spomenik međunarodnoj zajednici. 

Na Skenderiji i Ajfelovom mostu također su izvedena tri performansa, i za kraj su ispred Historijsog muzeja nastupili plesači iz nekoliko zemalja pod nazivom „Shapers“. 

Tema festivala „Zvrk“ su migracije, i ovim se želi skrenuti pažnja na tešku situaciju migranata a posebno djece, i podsjetiti se na vrijeme kada su naši građani bili migranti.

 


Uređen i Spomenik međunarodnoj zajednici

Kako je kazala Jasmina Prolić, umjetnička direktorica festivala, sedam godina festival nije bio organiziran, i nakon duge pauze ponovo su se vratili. 

- Želimo da educiramo ljude da je umjetnost moguća svugdje i da je treba svugdje predstavljati i razmjenjivati. Ona nije samo za ljude koji su već upoznati sa njom, nego se svi u njoj mogu pronaći – rekla je Prolić.

Jedan od volontera, Alem Neziri istakao je da mu učešće na ovakvom projektu predstavlja veliko zadovoljstvo.

- Ovo je za mene jedno veliko osvježenje od svakodnevne rutine. Upoznao sam nove ljude i drago mi je što ću sa njima provesti još neko vrijeme. Mnogo pozitivne energije je na jednom mjestu – rekao je Neziri.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.