RAZGOVOR

Amra Kapidžić o saradnji sa suprugom: Ermin je sjajan glumac i partner

E. BAKIĆ

31.5.2018

Probe za predstavu „Feničanke“ intenzivno traju u Narodnom pozorištu Sarajevo (NPS), a premijera je zakazana za 8. juni.

Režiju za ovaj komad potpisuje Ozren Prohić, a glume Sanela Pepeljak, Amra Kapidžić, Mona Muratović, Vedran Đekić, Aldin Omerović, Ermin Sijamija...

U razgovoru za „Dnevni avaz“ Kapidžić je otkrila da je ovo njena prva uloga nakon porodiljskog odsustva, kao i to kako je sa suprugom Erminom Sijamijom dijeliti scenu...

Pravi čas

- S obzirom na to da je ovo prva predstava koju radim otkako sam se vratila na posao nakon porodiljskog odsustva, došla je nekako u pravi čas. U momentu kada mi je već veoma počela nedostajati scena - govori Kapidžić.

Igra jednu od Feničanki, zapravo Apolonovih sveštenica, koje su poslane da služe u Apolonovom hramu u Delfima.

-  Na svom putu u Delfe svraćaju u Tebu u momentu kada počinje rat. Tokom cijelog komada one pokušavaju otići iz Tebe i nastaviti put u Delfe. Ali im ne ide.

Tragikomični likovi - pojašnjava glumica.

Dodaje da je njen suprug veliki profesionalac na sceni, pa mu i u poslu može maksimalno vjerovati.

- Jedan od onih glumaca s kojima je užitak igrati. S toga me, kao glumicu, uvijek raduje kada se nađemo u istom projektu. Scenski prostor s Erminom dijelim 20 godina. To što smo sada i životni partneri nema apsolutno nikakve veze sa scenom i poslom. Ni na jedan način naš privatni život ne smije ugroziti poslovni. I obrnuto. Dakle, onog momenta kada stanemo na scenu, mi smo isključivo glumački partneri. Ermin je sjajan glumac i partner - navodi Kapidžić.

Zanimljiv komad

Kreativnosti, inspiracije i volje ne nedostaje tokom proba, a svi akteri, kako kaže, trude se dati maksimum.

- Naš dio posla se radi časno i pošteno. Komad je zanimljiv i da, vrlo aktuelan danas, kao što će biti aktuelan dok je svijeta i ljudi. Jer historija se ponavlja. Uvijek i svugdje - govori glumica.

Nekih se uloga ne sjećam

Amra Kapidžić ne krije da se nekih uloga koje je odigrala skoro i ne sjeća.


-  Nedavno sam, kada mi je neko spomenuo predstavu u kojoj sam igrala, shvatila da se predstave uopće ne sjećam. Skoro pa ničega. I nije ona jedina. Ima ih još koje su jednostavno izbrisane iz mog sjećanja. Nekih se sjećam kao kroz maglu, ne zato što je prošlo mnogo vremena, već zato što se ni po čemu meni bitnom te predstave nisu urezale u sjećanje - poručuje Kapidžić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.