DASKE KOJE ŽIVOT ZNAČE

Amra Kapidžić za "Avaz": 30 godina glumce niti ko sluša niti želi čuti

Šta bi strah od godina koje dolaze promijenio

Kapidžić: Seksan je emotivan, inspirativan i nesebičan. NPS

Nerma Ajnadžić

18.1.2023

Premijera predstave „Ivanov“ u vrhunskoj režiji Paola Mađelija (Magelli) privukla je veliku pažnju. Jednu od glavnih uloga Anu Petrovnu igra Amra Kapidžić (47), jedno od najprepoznatljivijih imena bh. glumišta.

Uvjetovane „podjele“

U razgovoru za „Dnevni avaz“ Kapidžić ističe da je zadovoljna kako je iznijela ovaj kompleksni lik u djelu koje je davno napisao Anton Pavlovič Čehov.

- Znam da sam dala sve od sebe, radila sam najbolje što sam mogla i znala. A da li je u rezultatu moglo bolje, sigurno da jeste jer uvijek može bolje - iskrena je Kapidžić.

Za nju je glumački praznik rad na svakoj predstavi koja je sastavljena od sjajnog tima ljudi.

- Kao što je bio slučaj s „Ivanovom“. Sam tekst, koliko god da je genijalan, ne garantira dobar proces, kao ni dobru predstavu - smatra Kapidžić.

Aleksandar Seksan je njen partner u predstavi, a za njega ima samo riječi hvale.

- Emotivan, inspirativan, nesebičan. Onaj koji sluša i čuje, vidi i reagira - istaknula je Kapidžić.

Za pozorište se s razlogom kaže „daske koje život znače“. Mnogim glumcima je teatar prva ljubav, pa tako i Amri. Prokomentirala je i „podjelu“ pozorišta naspram filma ili televizije.


Amra Kapidžić u „Ivanovu". NPS

- Teatar jeste moja prva ljubav, ali i teren na kojem se najbolje i najsigurnije osjećam. Mislim da te „podjele“ nisu uvjetovane u tolikoj mjeri glumačkim odabirom koliko drugim faktorima. Malo je sretnika u glumačkom poslu iz BiH koji imaju priliku igrati i u teatru i ispred kamere - kazala je Kapidžić.

Na naše pitanje kako bi opisala situaciju u svijetu glume u BiH, s obzirom na činjenicu da imamo velike potencijale i među glumcima, rediteljima, scenaristima, ali da se čini da uvijek nedostaje novca, Kapidžić kaže:

- Istu priču pričamo posljednjih 30 godina. A niti ko sluša niti želi čuti.

U sretnom je braku s glumcem Erminom Sijamijom, s kojim ima troje djece. Često igraju zajedno u predstavama, pa tako i u „Ivanovom“.

Zajedno raditi

Nemaju vremena, kaže, da se miješaju jedno drugom u posao, sve i da žele to.

- Ako tražim savjet ili pomoć, dobijem. I Ermin isto tako. Profesionalno volim da smo Ermin i ja u istom projektu iz više razloga. Sjajan je glumac, sjajan partner i znam da će, ako ga pitam šta misli o nekoj sceni ili glumačkom rješenju, uvijek reći ono što zaista misli, iskreno i bez uvijanja. Privatno nam rad na istom projektu malo komplicira organizaciju oko djece, ali snalazimo se - rekla je Kapidžić.

Za Amru su godine samo broj, čvrsto vjeruje u to.

- I ne znam šta bi to strah od godina koje dolaze promijenio. Ono što treba da bude, bit će. Moje je da uživam i da se nadam da će mi i godine koje dolaze donijeti još mnogo toga lijepog, kako privatno tako i poslovno - zaključila je Kapidžić.

Poznaje dušu

- Od Paola svakodnevno učite. O glumi, o teatru, o umjetnosti, o ljudima, o životu. Fascinantan, veliki čovjek. Bez dlake na jeziku. Čovjek ogromnog umjetničkog i životnog iskustva. Pun ljubavi. Reditelj koji poznaje glumačku dušu, onaj koji od glumca mnogo traži, ali još više daje - rekla je Kapidžić o Mađeliju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.