KULTURA

Najstariji festival u BiH: Večeras zatvaranje 37. Pozorišnih/kazališnih igara BiH u Jajcu

E. Crnkić

E.C.

9.7.2018

Sinoćnjom izvedbom predstave „Hamlet u selu Mrduša Donja“ Hrvatskog narodnog kazališta Mostar zatvorila se zvanična takmičarska selekcija 37. Pozorišnih/kazališnih igara BiH. 

Odlukom selektora Igara Almira Bašovića publika je u devet dana festivala vidjela sedam predstava, a to su „Sve se nekako preživi osim smrti“, na daskama jajačkog Doma kulture Jajce publika će imati priliku gledati predstave „Sve o ženama“ Pozorišta Prijedor, „Jedvanosimsoboakalomistobo“ sarajevskog SARTR-a, „Sabirni centar“ Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banje Luke, „Zrno soli ili sretan rođendan, Marina!“ Narodnog pozorišta Tuzla i „Hamlet u selu Mrduša Donja“ Hrvatskog narodnog kazališta Mostar.

Bosansko narodno pozorište Zenica otkazalo je svoje učešće na Igrama jer smatraju da scena u Domu kulture nije prihvatljiva za izvođenje njihove predstave „Romeo i Julija” Vilijama Šekspira (William Shakespeare) u režiji Selme Spahić.

Čuvar ključeva Grada Jajca ove godine bila je dramatičarka i rediteljka Dubravka Zrnčić-Kulenović.

O nagradama će odlučivati stručni žiri u sastavu: Strajo Krsmanović, Irina Dobnik i Adnan Lugonjić, dok će žiri publike grada Jajca sačinjavati Igor Lacić, Ilijana Saraf, Senad Alibegović, Pašaga Hodžić i Andrea Lukić.

Izradu biltena i okrugle stolove vodio je docent na Akademiji scenskih umjetnosti Sarajevo Zoran Mlinarević.

U pratećem programu, uz uobičajene izložbe i promocije knjige, ove godine nastupila su amaterska pozorišta/kazališta s monodramama i predstavama za djecu. Tokom festivala bio je upriličen i omaž preminulom pozorišnom i likovnom kritičaru Vojislavu Vujanoviću.

Ceremonija svečanog zatvaranja Igara i dodjela nagrada predviđeni su za 19 sati, a u čast nagrađenih bit će upriličen i koncert Vesne Pisarović, uz italijanski džez trio.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.