SCENA

Andrea Dobrić: Vještica u „Macbethu“ veliko je iskustvo

Izvedena na sceni NPS-a u okviru Balet Festa Sarajevo

Dobrić: Moj prvi profesionalni angažman. A. Durgut

Piše: N. AJNADŽIĆ

27.9.2018

“Macbeth” je jedna od predstava koja je izvedena u okviru 9. međunarodnog Balet Festa Sarajevo. Koreografiju potpisuje Miloš Isailović, a izveli su je članovi „Bitef Dance Companyja“ iz Srbije na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS).

Vrijedno raditi

Osamnaestogodišnja Andrea Dobrić ostvarila je jednu od uloga u djelu koje je nastalo prema motivima jednog od najpoznatijih pisaca na svijetu Vilijama Šekspira (William Shakespear).

Mlada plesačica nam je govorila o svojim iskustvima o radu na predstavi koja je osvojila velike simpatije širom regiona, a koja je ujedno Andrein prvi profesionalni angažman u „Bitef Dance Companyju“.

- Samim tim što je ovo moj prvi profesionalni angažman, osjećala sam veliku odgovornost, radost i strah. Tumačim ulogu vještice. Zajedno sa svoje dvije starije koleginice, koje su tokom čitavog procesa bile uz mene, vjerujem da smo napravile odličan trio. A za mene biti vještica u „Macbethu“ znači veliko iskustvo, prvi iskorak u profesionalne vode... Nadam se da je to sarajevska publika i osjetila istim intenzitetom kao i mi na sceni – govori Dorić.

Ističe da je proces stvaranja predstave bio dug, ali da su vrijedno radili s koreografom Isailovićem.

- Probe su trajale i po osam sati dnevno. Zajedničkim snagama iznalazili smo ključeve, modele, nova, odnosno naša čitanja „Macbetha“. Imali smo brojne zadatke na kojima smo dosta radili. Cijeli tim je radio kao jedno – kazala nam je osamnaestogodišnjakinja.

Radujem se

Iako je „Bitef Dance Company“ dio Balet Festa već petu godinu, Dobrić je prvi put gostovala u bh. prijestonici.

- Prvi put sam u Sarajevu na Balet Festu. Dosta se radujem, moje kolege su ovdje već petu godinu. Sretna sam da mogu biti dio ovog važnog festivala za sve nas koji se bavimo savremenom igrom. Ali imala sam i tremu – iskrena je Andrea.

Umjetnička forma 

- Savremenim plesom počela sam se baviti slučajno, ali je, u međuvremenu, postao moj životni poziv. Spremamo i novu predstavu „San ljetne noći“ s koreografkinjom Isidorom Stanišić. Savremeni ples je umjetnička forma koja mene definira i nadam se da ću imati prostora i u budućim projektima da to i dokažem – ističe Dobrić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.