GOSTOVANJA

Neki su s „Opkoljenog Sarajeva“ u Beogradu odlazili uplakani

Drugačije je stati ispred fotografija i suočiti se sa sadržajem, kaže Petrović

Detalj sa izložbe

Piše: N. AJNADŽIĆ

5.10.2018

Izložba „Opkoljeno Sarajevo“, koja čini stalnu postavku Historijskog muzeja BiH i koja govori o životu pod opsadom, otvorena je u srbijanskoj prijestonici u Udruženju kulture „Parobrod“ krajem septembra. To su zajedničkim snagama uspjeli ostvariti Historijski muzej i Fond za humanitarno pravo Beograd. 

Bezbroj slojeva

Fotografije, dokumenti i predmeti koji su korišteni te skoro četiri godine, koliko je Sarajevo bilo pod opsadom, pričaju priču iz drugog ugla. Ne kroz statistike, ne kroz brojeve, ne kroz smrt, već kroz život i svakodnevicu. A postavka je i izuzetno posjećena.

- Strašni događaji kojima se bavi izložba vašeg Historijskog muzeja ujedno je i katastrofalan period za ono što se nazivalo beogradski duh. On je od tog vremena zanijemio, a stotine hiljada nosilaca tog duha su sada po Kanadi ili Novom Zelandu. Tako da, osim onog očiglednog razloga za ovu izložbu, a to je suočavanje s posljedicama jedne strašne politike, tu je još bezbroj slojeva zbog kojih je važno što smo ugostili ovu izložbu - kazao nam je direktor „Parobroda“ Milutin Petrović.

Bilo je posjetilaca koji su s izložbe izlazili duboko potreseni i u suzama.

- Jedno je unaprijed imati neku predrasudu o izložbi koja osuđuje rat, nešto iz arsenala uobičajenog šovinizma i junačenja, a sasvim drugo stati ispred tih fotografija i suočiti se sa sadržajem i energijom koja iz njih isijava - govori Petrović.

Važna postavka

Jelena Krstić iz Fonda za humanitarno pravo Beograd kazala nam je da je postavka „Opkoljeno Sarajevo“ važna, posebno zbog jednog od posljednjih istraživanja koje je pokazalo da više od 70 posto građana Srbije uopće ne zna da je Sarajevo bilo pod opsadom skoro četiri godine.

- Ovom izložbom mi želimo i da ih informiramo i motiviramo da nešto više o tome saznaju. Od samog trenutka kada smo mi pogledali izložbu u Historijskom muzeju BiH, bilo nam je jasno da je moraju vidjeti građani Srbije - istakla je Krstić.

Nema više poricanja

- Izložba na najjednostavniji način komunicira događanja u Sarajevu i patnju kroz koje su Sarajlije prošle. I to kroz njihov svakodnevni život. Prikazuje kako su se suočavali sa svim tim nedaćama i kako su pružali otpor i na kraju uspjeli to da prebrode, što, kada se to sagleda na nivou ljudskog bića i običnog čovjeka, ne može više da se poriče - ističe Krstić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.