KULTURA

U Mostaru promovirana knjiga "Tragom drevnih Bošnjana"

Knjiga se bavi prepoznavanjem zabluda i preispitivanja koje su nas na neki način obilježile tokom našeg odrastanja, poručio je jedan od autora

FENA

30.12.2018

U organizaciji Instituta za strategijske studije "Foruma Bosna", sinoć je u mostarskoj Pozorišnoj kafani održana promocija knjige "Tragom drevnih Bošnjana" autora Tanera Aličehića i Đenana Galešića.

Promocija je imala za cilj otvoriti javni dijalog o izgradnji, jačanju i promociji bosanskog nacionalnog identiteta, a autori, te promotori ovog djela Jasmin Branković, pomoćnik federalne ministrice obrazovanja i nauke, i Asim Krhan, politolog i direktor Muzeja Hercegovine, govorili su u kontekstu "razvoja bosanske države i nacionalnog identiteta kroz historiju", saopćili su organizatori.

Taner Aličehić istakao je da je ovo djelo rezultat trogodišnjih aktivnosti te da predstavlja skup razmišljanja i tekstova dvojice autora.

- Knjiga se bavi prepoznavanjem zabluda i preispitivanja koje su nas na neki način obilježile tokom našeg odrastanja, koje su bile nametnute u prošlosti od antibosanskih politika. Veoma se lako može uvidjeti koliko su nacionalisti s ovog područja oduvijek strahovali od bosanske države i bosanskog naroda. Jednostavno zbog toga što je bosanstvo bilo sinonim za ljubav i inkluzivnost na ovim prostorima - poručio je Aličehić.

Cilj knjige, kako je dodao, jeste prepoznati sve zablude i laži koje su imale samo jedan zadatak, a to je da se „zatre trag bosanskoj državi, njenom narodu i bogatom kulturnom i historijskom naslijeđu toga naroda“.

Jasmin Branković potcrtao je da knjiga „Tragom drevnih Bošnjaka“ daje vrlo utemeljen historijski pregled nastanka i razvoja bosanske države, njene duhovnosti i bosanskog identiteta.

- Nacionalističke ideologije zemalja okruženja su izvršile snažan utjecaj i razorno djelovale na ukupno bosansko društvo, ali ga, ipak, nisu uspjele uništiti. Bosanski duh je previše žilav, previše jak i on se uspio održati čitavo to vrijeme... Potrebno je tražiti puteve kako da dođemo do konačnog cilja, da ono što čini bosanski duh, bosansku državu zaista u potpunosti obuhvati ove naše prostore i da to bude još čvršća brana svim onim ideologijama koje toliko razorno djeluju već, evo, 200 godina na bosansko biće - rekao je Branković.

Asim Krhan govorio je o specifičnost bosanskog pluranog društva, snažnim vezama koje su isprepletene u našem društvu.

- Te veze i ta pluralna suština su bili velika brana kod ove posljednje agresije. Svako drugo društvo, društvo koje je labavije, ne bi izdržalo ovakvu razinu agresije - ističe Krhan.

Prema Krhanu, današnje poimanje nacije euroatlantskom svijetu konvencionalno se odnosi na pojam državljanske nacije, političke nacije i vezano je za pojam ustavnog patriotizma.

- Ova knjiga daje odgovore na pitanja je li razvoj nacionalne identifikacije na tlu BiH definitivno završen, je li moguće zamisliti bh. društvo u kojem će doći do razdvajanja religijsko-kulturne od nacionalne identifikacije, te je li moguće promovirati bosansku naciju kao naciju bh. državljana. Bosanska nacija, naravno, ne negira do sada posebno formirane identitete - ocijenio je Krhan.

Konstatirajući da se „nalazimo u individualnoj i kolektivnoj agoniji“, koautor djela Đenan Galešić, podsjetio je da prisutnost svih faktora bosanske pluranosti, ne samo vjerskih, na svim dijelovima bosanske zemlje egzistira hiljadu godina.

- To je katalizator nastanka i opstanka bosanske filozofije života. Baza ove pojave je kršćansko, muslimansko i jevrejsko naslijeđe koje je prisutno i razvija se u Bosni, koje čini općebosansko naslijeđe. To bosanstvo o kojem ovdje govorimo znači stvaranje i njegovanje osjećaja povezanosti i solidarnosti stanovništva - ustvrdio je Galešić, stoji u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.