PROMOCIJA

Handanović: Arsen Dedić moj je zvuk djetinjstva

Nakon magisterija iz oblasti jezika, upisala sam doktorski studij iz oblasti književnosti

Handanović: U mojoj kući uvijek se slušao Arsen Dedić i to je moj zvuk djetinjstva. D. Jurišić

D. Jurišić

6.10.2019

Mlada književnica iz Zenice Merima Handanović iza sebe ima dvije zbirke poezije "Kihoteske" i "Sančopatenske", a 9. oktobra promovirat će stručnu knjigu iz oblasti lingvističke stilistike "Jezik i stil Arsena Dedića", koja se bavi djelom jednog od najznačajnijih pjesnika hrvatske postmoderne.

Ova knjiga nastala je kao prošireni i izmijenjeni magistarski rad koji je Handanović odbranila na Filozofskom fakultetu u Sarajevu pod naslovom "Lingvostilistička analiza poetskog diskursa Arsena Dedića" u mentorstvu prof. dr. Hasnije Muratagić-Tune.

- U mojoj kući se uvijek slušao Arsen Dedić i to je moj zvuk djetinjstva. Na magistarskom studiju sam htjela da imam temu koja je nova i aktuelna. Niko nije uradio ni jednu opsežniju studiju ni na književnom ni na jezičkom nivou o Arsenu. Meni je to bilo zanimljivo i našla sam mentoricu koja je pristala na temu i 2017. godine sam odbranila magistarsku tezu – kaže Handanović.

Dodaje da je Dedić visoko kvalitetan pjesnik o kojem se može mnogo pisati.

- Kako u svijetu pišu o Bobu Dilanu, tako sasvim sigurno na ovim prostorima treba da se piše o Arsenu, ali i o mnogim drugima – ističe Handanović, koja je trenutno na drugoj godini doktorskog studija na Odsjeku za komparativnu književnost.

Kao i u slučaju prethodne dvije, i ova knjiga izlazi u izdanju Gradske biblioteke u Zenici dok u planu postoji i izdavanje knjige u regionu.

- Pred odbranu rada sam otišla u Šibenik sa željom da informišem porodicu Dedić da je obrađena takva tema. Nažalost, nismo ostvarili bliski susret niti duži razgovor. Sigurna sam da će knjiga doći i do njih – rekla je Handanović, dodajući da Arsen živi među nama sa svojom muzikom, a sad i u naučnom djelovanju.

Handanović je ujedno angažirana i kao stručnjak iz prakse na Univerzitetu u Zenici na Odsjeku za kulturalne studije.

„Kihoteske“ i „Sančopateske“ prve su dvije zbirke poezije iz trilogije, a posljednji dio bi prema planu trebao biti objavljen u toku naredne godine. 

- Ne mogu obećati hoće li se to dogoditi s obzirom na obaveze na doktorskom studiju. Mogu reći da je pola zbirke već spremno. Nekad je suludo praviti planove jer ne može biti sigurni šta će se već sutra desiti. Moja želja je da poslije treće uradimo jednu zbirku koja će obuhvatiti sve tri – kaže Handanović.

Handanović ističe da je željela BNP kao prvo radno iskustvo iz razloga što joj je lektorski domen posla vrlo blizak.

- Odnosi s javnošću nisu moje primarno zanimanje, ali tu sam počela da učim i stičem druge radne obaveze te vještine koje su mi nedostajale. Jako sam zadovoljna kako danas izgleda moj radni dan. Ali s obzirom na moje obrazovanje, u budućnosti bi željela da imam više prilike da istražujem u svom stručnom domenu i da se tu nadograđujem – kaže Handanović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.