OD UPALE PLUĆA

Umro slavni pisac špijunskih romana Džon le Kare

Proslavio se špijunskim romanima za koje je građu crpio u stvarnom životu špijuna u vrijeme Hladnog rata

Džon le Kare. AGENCIJE

A. V.

14.12.2020

Britanski autor špijunskih romana Dejvid Kornvel (David Cornwell), poznatiji pod literarnim pseudonimom Džon le Kare (John le Carre), umro je u subotu u dobi od 89 godina od upale pluća, potvrdio je u nedjelju navečer njegov agent.

Le Kare se proslavio špijunskim romanima za koje je građu crpio u stvarnom životu špijuna u vrijeme Hladnog rata a treći roman "Špijun koji se sklonio u zavjetrinu" postao je bestseler širom svijeta, prenosi Hina.

Agent Džoni Geler (Jonny Geller) opisao ga je kao "neupitnog diva engleske književnosti. Obilježio je doba Hladnog rata a u desetljećima nakon njegova završetka neustrašivo se suprotstavljao strukturama moći".

- Izgubio sam mentora, inspiraciju i, što je najvažnije, prijatelja. Ljudi poput njega prava su rijetkost - istaknuo je Geler.

Pisac je umro od upale pluća a njegova obitelj zahvalila se na angažmanuu bolnici u Kornvolu, izrazivši u priopćenju "duboku žalost zbog njegove smrti".

- Iza Dejvida ostaju njegova voljena žena Džejn (Jane), s kojom je u braku bio gotovo 50 godina, i sinovi Nikolas (Nicholas), Timoti (Timothy), Stiven (Stephen) i Simon - navodi se u priopćenju.

Kornvel je rođen 1931. godine u Dorsetu a studirao je u Bernu i u Oksfordu.

Za vrijeme Hladnog rata radio u obavještajnoj službi a prvi roman "Poziv za umrlog" objavio je 1961. godine pod pseudonimom.

Kasnije je istupio iz špijunske službe i posvetio se pisanju. Njegov opus obuhvaća 25 romana, uključujući slavni "Dečko, dama, kralj, špijun" i "Brižni vrtlar" po kojima su snimljeni i filmovi.

Središnji je lik njegovih romana superšpijun Džordž Smajli (George Smiley) koji je izgubio sve iluzije o svom poslu i teško se nosi s njegovom okrutnom svakodnevnicom. Nedaće ga prate i u privatnom životu, nakon što ga je prevarila žena.

Pad Željezne zavjese promijenio je perspektivu Le Karea, okrenuvši ga temama poput trgovine oružjem, spletki farmaceutskih tvrtki, rata protiv terorizma i ruske mafije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.