PRIKAZANO 26 OSTVARENJA

Dodjelom priznanja u Trebinju zatvoren 9. Festival mediteranskog i evropskog filma

U ovim danima festivala uspjeli smo da pogledamo neku bolju stvarnost, sa mnogo mladih ljudi, iz različitih krajeva koji su došli ovdje i prikazali ono o čemu sanjaju, rekao Milojević

Uručene nagrade laureatima. P. Mucović

Piše: P. Mucović

9.8.2021

Dodjelom priznanja "Velika povelja Leotara"  glumcu Vlatku Toleskom za uspješno ostvarenu ulogu balkanskog ratnika u filmu "Zasjeda", Drašku Đuroviću za jedinstveno i raskošno ispričanu filmsku bajku za djecu "Magični ključ" i Orhanu Tekeogluu za emotivno ispričanu mediteransku dokumentarnu priču  o Fatmi Kajaki, u Trebinju je sinoć završen 9. Festival mediteranskog i evropskog filma, na kome je prikazano 26 dokumentarnih, igranih, kratkometražnih i dugometražnih filmova.

Zahvalivši se na nagradi, Toleski je naglasio da nagradu nije očekivao, čak da nije ni znao da se dodjeljuje, ali da je veoma zadovoljan.

Povelju je u ime Orhana Tekeoglua preuzela Nurdan Tekeoglu producentkinja filma koja je navela da je više od 10 godina u ovom poslu, ali da se nigdje nije lijepo osjećala kao u Trebinju, da je oduševljena festivalom, organizacijom, ali i smimi gradom i gostoprimstvom Trebinjaca i da će to pričati svuda.

Svečano zatvorivši festival Peđa Milojević, umjetnički direktor festivala, istakao je da je siguran da će se gosti ovogodišnjeg festivala ponovo vratiti u Trebinje.


- Hvala vam što ste učinili da deveti festival ostane barem jedan u nizu snova, o kojim sam govorio na otvaranju. U ovim danima festivala uspjeli smo da pogledamo neku bolju stvarnost, sa mnogo mladih ljudi, iz različitih krajeva koji su došli ovdje i prikazali ono o čemu sanjaju i ono šta misle da treba reći u trenu kada je dozvoljeno samo ćutanje. Dokle god nas spajaju ljepote naših različitosti dovoljno širokog i dovoljno uskog mediterana i Evrope ovdje u gradu gdje se svi putevi ukrštaju nekada i sada, dotle ćemo imati svoj identitet i dotle ćemo biti umjetnici koji stvaraju. Zato ovoj festival ne planira da se zatvori, nego hajde da zasanjamo jedan san pa da ga prikažemo jedni drugima i da ga svi opet komentarišemo - kazao je Milojević.   


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.