TUZLA

Održani 20. Međunarodni književni susreti "Cum Grano Salis": Nagrada "Meša Selimović" za Ivanu Bodrožić

Nagrada "Meša Selimović" je veoma posebna, pokušava nas podsjetiti na to da imamo puno više sličnosti nego međusobnih razlika, kazala je Bodrožić

Književnica iz Hrvatske Ivana Bodrožić dobitnica je nagrade "Meša Selimović". E. Sk.

Piše: E. Sk.

10.10.2021

Ž1 = Održani 20. Međunarodni književni susreti Cum Grano Salis

Ž2 = Nagrada „Meša Selimović“ za Ivanu Bodrožić

Književnica iz Hrvatske Ivana Bodrožić dobitnica je nagrade "Meša Selimović" na 20. Međunarodnim književnim susretima Cum Grano Salis koji su u subotu uvečer završeni u Tuzli.

Prema ocjeni stručnog žirija kojim je predsjedavao Semezdin Mehmedinović njen roman "Sinovi, kćeri" je najbolji u 2020. godinu na govornim područjima Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

- Jako mi je drago i smatram da je nagrada "Meša Selimović" veoma posebna, najposebnija na ovim prostorima, jer najviše od svega traga za našim međusobnim razumijevanjem, pokušava nas podsjetiti na to da imamo puno više sličnosti nego međusobnih razlika. Uvijek je velika konkurencija, tu su kolege iz cijele regije. Stvarno mi je ovo najdraža nagrada koju sam dobila – istakla je laureatkinja Ivana Bodrožić.


Predsjednik žirija Semezdin Mehmedinović. E. Sk.

Istaknuti književnik i predsjednik žirija za dodjelu književne nagrade "Meša Selimović" Semezdin Mehmedinović obrazlažući nagradu je rekao da ovaj roman hrabro govori o sadašnjici i da je Bodrožić postala istinska internacionalna književnica zbog načina na koji piše i o temama o kojima govori.

- Odabrali smo knjigu koja se bavi našom stvarnošću na jedan supstencijalan način, da živimo u tim dramatičnim vremenima obilježenim mnogim političkim i društvenim problemima. Zato je bilo ispravno da izaberemo jedan takav roman, nagradimo knjigu koja insistira na promjenama. U pitanju je zaista jako dobra knjiga, važna autorica – izjavio je Mehmedinović.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, osnivač književih susreta Cum Grano Salis, je rekao:

- Nemate nigdje nagradu koja pokriva četiri države i u čijoj organizaciji dodjele nagrade sudjeluju književnici iz BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Osim romana "Sinovi, kćeri" Ivane Bodrožić, za nagradu "Meša Selimović" nominirani su još i romani "Kontraendorfin" Svetislava Basare, zatim roman Zorana Ferića "Putujuće kazalište" , roman Amile Kahrović Posavljak "Izvedeni iz kičmi" i roman Želimira Periša "Mladenka kostonoga".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.