NARODNO POZORIŠTE SARAJEVO

Sutra premijera „Hedde Gabler“: Ako žena nije sretna, onda je ona tempirana bomba

Mona Muratović u naslovnoj ulozi

Mona Muratović. NP Sarajevo

L. S. R.

17.3.2022

U Narodnom pozorištu Sarajevo danas je održana press-konferencija uoči sutrašnje premijere dramske predstave „Hedda Gabler“ u režiji Nermina Hamzagića.

Na press – konferenciji govorio je direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Dino Mustafić koji je, između ostalog rekao: 

- Za svako pozorište je posebno uzbuđenje na scenu postavljati velike dramske tekstove koji imaju senzibilitet našeg vremena. Takva drama je "Hedda Gabler", zasigurno jedan od najmodernijih klasičnih tekstova sa intrigantnim ženskim likom čija se egzistencija na sceni s razlogom uspoređuje sa velikim, munkovskim krikom, sa intenzitetom koji vibrira ehom pobunjenice spram mučnog i dosadnog svijeta.

Reditelj Nermin Hamzagić istakao je kako smo s jedne strane izašli iz pandemije, a ušli smo u nešto što bi moglo biti prag nečeg trećeg.


Plakat predstave. Promo

- Tako da je i to na neki način na nas ostavilo puno traga. Nemoguće je zanemariti kontekst rata u Ukrajini kojeg se mi ne dotičemo direktno u predstavi. Ali pitanje slobode je važan aspekt Ibsenovih djela. Tako da pitanje oslobođenja i suprotstavljanja jednom mediokritetskom društvu, a i sam rat je nešto veoma mediokritetsko, je nešto što sigurno prožima ovo djelo i trenutak u kojem smo mi radili .

Mona Muratović, kojoj je povjerena naslovna uloga, osvrnula se na proces rada.

- Ako žena nije sretna, onda je ona tempirana bomba, posebno ako ima veliku kreativnu energiju unutar sebe koja nije realizirana. I kao takva postajeužasno opasna i za sebe i za ljude oko sebe i naprosto ta eksplozija energije koja jepotencijalna kreativna energija, postaje destruktivna energija. Nesretna žena je užasnoopasna za društvo  – rekla je Muratović.

Drama Henrika Ibsena „Hedda Gabler“ prvu reprizu imat će u subotu, 19. marta,

U predstavi, osim Mone Muratović, igraju Aldin Omerović, Jasna Diklić, Belma Salkunić, Vedran Đekić i Ermin Sijamija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.