NARODNO POZORIŠTE SOMBOR

Predstava "Ibi Veliki" sutra na sceni NPS-a: Zagarantovana zabava realnija od rijalitija

Izvođenje predstave počinje sutra u 19.30 sati

Predstava "Ibi Veliki". NPS

N. Aj.

16.5.2022

Autorsku predstavu Andraša Urbana „Ibi Veliki“, u produkciji Narodnog pozorišta Sombor, rađenu po drami Alfreda Žrija „Kralj Ibi“ sarajevska publika imat će priliku pogledati u utorak, 17. maja 2022. godine na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo sa početkom u 19:30 sati.

Režiju i scenografiju potpisuje Andraš Urban, dramaturg je Vedrana Božinović, kompozitorica Irena Popović Dragović.

U predstavi igraju Nemanja Bakić, Danica Grubački, Nikola Knežević, Srđan Aleksić i Biljana Keskenović.

Predstava "Ibi Veliki" - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

- Kao što je svjestan činjenice da se veličanstveno infantilna predstava Radmilovićevog Ibije iz naših "sretnih sedamdesetih" ne može nadoknaditi sličnom interpretativnom figurom, tako i Andraš Urban, u svom somborskom setu Zarijevog remek-djela, pokazuje da je svjestan Ibijevog remek-djela. Individualni, anarhistički i konspirativni.

Danas se "smetljište" pretvorilo u opću septičku jamu po kojoj svi rado hodamo. No, to ne znači da je Urban "zaboravio" na glumca. Naprotiv: njegova mračno luda predstava "Ibi Veliki" u Narodnom pozorištu Sombor divlje i istovremeno mudro raste oko osovine "glumac-publika-kazalište", neprestano prelivajući (uostalom, za nas gotovo izbrisane) granice, takozvana kazališna iluzija - rekao je o predstavi Svetislav Jovanov.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.