HISTORY FEST

U Sarajevu se danas predstavlja knjiga o Handžar diviziji

U promociji knjige će učestvovati autor Havijer Bugarel, a osim autora i Gaj Trifković i Husnija Kamberović

History fest Sarajevo. AGENCIJE

S. S.

10.6.2022

History Fest je festival historije koji se održava u Bosni i Hercegovini od 2017. godine, a koji se ove godine održava od 7. do 12. juna.

U okviru današnjem programa festivala, koji okuplja značajne historičare iz države i svijeta, biće predstavljena i knjiga Havijera Bugarela (Xavier Bougarel), "Handžar divizija: Waffen SS u Bosni 1943-1945.".

Havijer Bugarel je istraživač u Centru za turske, osmanske, balkanske i srednjoazijske studije u Parizu. Stručnjak je za teme vezane za historiju islama na Balkanu i ratove vođene na ovim prostorima tokom 20. stoljeća. Uredio je nekoliko zbornika naučnih radova (o Srebrenici, o identitetima na Balkanu) i objavio nekoliko knjiga o Islamu i Bosanskim Muslimanima.

U promociji knjige će učestvovati i Gaj Trifković i Husnija Kamberović, a termin je 14:00 u hotelu Holiday.

Osim ove knjige, predstavit će se i knjiga "Kenotaf za ubijene tešanjske rome" autora Amira Brke, a na današnjem programu je i predavanje na temu "Genocidsko antibosanstvo: u ideologijskim artikulacijama historije, kulture i politike", a predavač će biti Rusmir Mahmutćehajić te panel diskusija na temu "Kozara 1942. i stradanje civila u koncentracionom logoru Jasenovac, a u njoj će sudjelovat Nataša Mataušić, Ivo Pejaković, Eli Tauber i Hrvoje Klasić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.