REŽIJA NERMINA HAMZAGIĆA

Ibsenova "Hedda Gabler" sutra na sceni NPS-a

Naslovnu ulogu igra Mona Muratović koja ističe kako joj je ovo do sada najvažnije pozorišno iskustvo

Detalj iz predstave. NPS

N. Aj.

7.2.2023

Intrigantna dramska predstava "Hedda Gabler" rađena po tekstu norveškog književnika Henrika Ibsena, u režiji Nermina Hamzagića, bit će izvedena u srijedu 8. januara, na sceni Narodnog pozorišta, sa početkom u 19:30 sati.

U predstavi igraju Mona Muratović, Ermin Sijamija, Aldin Omerović, Vedran Đekić, Jasna Diklić i Belma Salkunić.


Narodno pozorište Sarajevo - Avaz
Narodno pozorište Sarajevo - Avaz
Narodno pozorište Sarajevo - Avaz
Narodno pozorište Sarajevo - Avaz
Narodno pozorište Sarajevo - Avaz
+2

Dramski tekst "Hedda Gabler" norveškog pisca i dramatičara Henrika Ibsena jedan je od najkompleksnijih ali i najvještije napisanih tekstova u historiji svjetske dramske književnosti, a lik Hede Gabler (Hedda), tvrde kritičari, jedan od najsloženijih i najintrigantnijih.

Naslovnu ulogu igra Mona Muratović koja ističe kako joj je ovo do sada najvažnije pozorišno iskustvo.

- Žudeći za nemogućim idealom lijepog i dostojanstvenog, a pristajući na banalnost življenja u modernom društvu, Hedda je jedan od najnepredvidljivijih, najuzbudljivijih i najslojevitijih likova ikada napisanih. Pišući Hedu Gabler, psihološku dramu o ženi zatočenoj u kući, braku i životu koji nije željela, Ibsen slika portret ranog industrijskog društva u kome je tehnologija omogućila masovnu proizvodnju, ali je istovremeno preoblikovala društvene vrijednosti, pa se zadovoljstvo mjeri potrošnjom, vrijednost pronalazi u kompeticiji, a samorealizacija čovjeka se očituje u tome da li je uspješno ispunio svoju društvenu funkciju. Granice individualne slobode iscrtane su linijama društveno prihvatljivog, i svaki pokušaj odstupanja predstavlja napad na krhki poredak društvenih odnosa - rekli su o predstavi Nermin Hamzagić i Asja Krsmanović.

Dramaturgiju i adaptaciju teksta potpisuje Asja Krsmanović, scenografkinja je Mirna Ler, kostimografska rješenja povjerena su Irmi Saje i Vanji Ciraj, a na scenskom pokretu radio je Tomas Stejart (Thomas Steyaert) koji potpisuje i muziku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.