GALERIJA "ROMAN PETROVIĆ"

Otvorena izložba kipara Marka Frančeševića

Mladi bh. umjetnik magistrirao je na Odsjeku za kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti, u klasi profesora Mirsada Šehića

Sa otvaranja izložbe. N. Novaković

10.2.2023

U galeriji "Roman Petrović" u Sarajevu večeras je otvorena samostalna izložba akademskog kipara Marka Frančeševića „Bogovi i ostali“.

Marko Frančešević je mladi bh. umjetnik koji je magistrirao na Odsjeku za kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti, u klasi profesora Mirsada Šehića 2016. godine.

Nakon školovanja radio je na nekoliko različitih poslova iz oblasti likovne umjetnosti -u Federalnom zavodu za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa u Sarajevu, bio je i predavač u Srednjoj školi primijenjenih umjetnosti na Odsjeku za kiparstvo, a njegov rezime upotpunjuje i izrada scenografije u Narodnom pozorištu Sarajevo.


Sa otvaranja izložbe. N. Novaković

Od 2016. godine član je Udruženja likovnih umjetnika u Bosni i Hercegovini, te od tada redovno sudjeluje na svim godišnjim izložbama koje organizira ULUuBiH.

Godine 2019. Udruženje likovnih umjetnika u BiH dodijelilo mu je prestižnu nagradu “Roman Petrović” za njegovo djelo koje je bilo uvršteno na tradicionalnoj kolektivnoj izložbi “Mali format”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.