ČUVAR DJEČIJIH USPOMENA

Muzej ratnog djetinjstva obilježava šesti rođendan

Muzej će s proslavom rođendana nastaviti i u sedmici poslije, kada će, od 20. do 27. februara, osigurati besplatan ulaz za sve posjetioce

Dnevni avaz
Muzej - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+6
N. Novaković

14.2.2023

Muzej ratnog djetinjstva u Sarajevu, čuvar dječijih uspomena obilježenih sukobima i terorom, večeras u Narodnom pozorištu obilježava šesti rođendan.

Programom se organizira u saradnji sa Evropskom unijom u Bosni i Hercegovini, a predstavlja Muzeja u protekloj godini s fokusom na aktivnosti u Ukrajini i akcije posvećene invaziji Rusije na Ukrajinu.

Nastupila je i Sarajevska filharmonija. Stigli su gosti iz Kijeva, Beograda i Srebrenice. Rečeno je da je u planu da se u Kijevu otvori Muzej ratnog djetinjstva čim se stvore uvjeti. Prisutni su u Narodnom pozorištu aplaudirali građanima Ukrajine za hrabrost.

Muzej će s proslavom rođendana nastaviti i u sedmici poslije, kada će, od 20. do 27. februara, osigurati besplatan ulaz za sve posjetioce, predstaviti novu postavku muzejskih eksponata te organizovati brojne kreativne radionice koje će biti izvedene u saradnji sa Galerijom Manifesto.

Projektna menadžerica Muzeja Mirela Geko istakla je ranije za Fenu da je u prethodnoj godini rada Muzej ostvario značajne rezultate u svim poljima svog djelovanja. 

Dodaje da imaju mnogo toga da slave te da je Muzej, između ostalog, u prošloj godini dokumentovao više od 150 predmeta i priča, te da je ugostio više od 25.000 posjetitelja, od kojih je 5.000 učenika u školskim posjetama, a organizovao je i oko 300 edukativnih radionica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.