PROMOCIJA U BKC-U

Dušan Sabo predstavio knjigu "Sarajevo, tih dana..."

Dnevnik je autor vodio u periodu između kraja 1991. i sredine 1993. godine boraveći i preživljavajući u opkoljenom Sarajevu

S održane promocije. N. Novaković

N. Novaković

31.3.2023

Fondacija “Ekipa” iz Sarajeva, ove godine objavila je svoje prvo izdanje u okviru nedavno pokrenute izdavačke djelatnosti. Izdanje o kojem se radi je knjiga “Sarajevo, tih dana… (Dnevnik 1991.-1993.)” autora Dušana Sabe – dnevnik kojeg je vodio tokom prve godine života u opkoljenom Sarajevu.

Promocija knjige upriličena je večeras u Bosanskom kulturnom centru.

Rukopis dnevnika

O knjizi su govorili Strajo Krsmanović, direktor Umjetničke galerije BiH, Matija Bošnjak, asistent na Odsjeku za komparativnu književnost i informacijske nauke Filozofskog Fakulteta i urednik izdanja, te autor knjige, Dušan Sabo.

Knjiga ”Sarajevo, tih dana…” objavljeni je rukopis dnevnika kojeg je autor, Dušan Sabo, vodio u periodu između kraja 1991. i sredine 1993. godine, boraveći i preživljavajući u opkoljenom Sarajevu. 

Trideset godina od događaja u njemu opisanih, ovaj dnevnik predstavlja vrijedan egzistencijalistički dokument o životu jednog pojedinca u vremenu obilježenom ideologijama kolektiviteta, istim onim koje i dan-danas uvjetuju politički život u zemljama zapadnog Balkana, krojeći sudbinu svih koji na ovom podneblju pokušavaju živjeti.

Iskustvo u opsadi

- Što se pak tiče opisa iskustva u opsadi mislim da nam je svima u većini bilo isto, tj. u varijacijama slično. Život ogoljen na osnovne potrebe, dovijanje pod sveprisutnom sjenkom smrti. Utoliko moj dnevnik nije pisan da zapamtimo što nam je svima zajednički bilo strahovito, koliko predstavlja napor da se sudbina i njen smisao shvate usred sudbonosnog poremećaja - rekao je Sabo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.