U 91. GODINI

Preminuo Dušan Toholj: Bibliotekar koji je spasio knjige iz zapaljene Vijećnice

Biblioteka je moj život, rekao je tada Toholj

Dušan Toholj. Printscreen

H. J. I.

4.4.2023

Dušan Toholj, dugogodišnji uposlenik Nacionalne univerzitetske biblioteke Univerziteta u Sarajevu i direktor za vrijeme rata u BiH, preminuo je 91. godini u Sarajevu. Pisao je za više časopisa, a poznat je i po tome što je, ne razmišljajući o opasnosti, spašavao knjige i literaturu iz zapaljene sarajevske Vijećnice.

- Biblioteka je moj život - rekao je tada Toholj.

Radio kao kustos botaničar

Toholj je rođen 9.5.1932. godine u Čapljini. diplomirani je biolog i bibliotekar. U Sarajevo se preselio kada je imao četiri godine gdje je završio osnovnu školu i Učiteljsku školu, a potom i Prirodno-matematički fakultet UNSA, Odsjek biologije kada je osnovan.

U Narodnoj biblioteci Sarajevo radio je od 1952. godine. Obrazovao se uz rad.

Radio je i u Zemaljskom muzeju BiH kao kustos botaničar, ali se ponovo vratio u NUBBiH gdje je radio do penzije 1996. godine.

Bio je član, a kasnije i predsjednik Komisije za nabavku. Osniva arhivski fond kao poseban odjel za smještaj bh. knjiga i periodike. Vodio je odjeljenje za informacije i smještaj publikacija.

Neposredni pred rat, osnovao je i Odjeljenje za fizičku zaštitu publikacija. Predavao je bibliotekarstvo u gimnaziji. Učestvovao je u raznim komisijama republičkog i saveznog značaja.

Odlikovan Ordenom rada sa Srebrenim vijencem

Bio je glavna osoba za spas knjiga i literature iz sarajevske Vijećnice koja je zapaljena u ratu. Spašene publikacije je smjestio na nekoliko lokacija u gradu, a poslije rata je organizovao njihovo prikupljanje i omogućio rad Biblioteke.

Pomagao je i drugim bibliotekama u zemljama regije koje su doživjele prirodne nepogode.

Bio je aktivan u Međunarodnom centru za Mir, Festivaliu Sarajevska zima i udruženjima izdavača i knjižara BiH. Objavljivao je tekstove u raznim stručnim časopisima.

Odlikovan je Ordenom rada sa Srebrenim vijencem.

Ukop i sahrana će biti danas na gradskom groblju Bare u 13:45 sati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.