DANI KANTONA SARAJEVO

Izložba 'Stećci – svjetska baština UNESCO-a' 3. maja u Galeriji 'MAK'

Kako je potvrđeno Feni u HKD "Napredak", sve fotografije su upotpunjene detaljnim tekstualnim objašnjenjima

Plakat izložbe. Fena

FENA

27.4.2023

Izložba "Stećci – svjetska baština UNESCO-a" bit će otvorena 3. maja u Galeriji "MAK" Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH u Sarajevu, a organiziraju je Središnja uprava HKD "Napredak" i Ministarstvo kulture i sporta KS u povodu manifestacije "Dani Kantona Sarajevo".

HKD Napredak

Riječ je o pokretnoj izložbi na kojoj će biti prezentirano 13 umjetničkih fotografija stećaka s lokaliteta pod zaštitom UNESCO-a na području Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Kako je potvrđeno Feni u HKD "Napredak", sve fotografije su upotpunjene detaljnim tekstualnim objašnjenjima, na hrvatskom i engleskom jeziku, uključujući opis područja na kojem je stećak fotografiran te pojedinosti o samom spomeniku.

Cilj izložbe je predstavljanje stećaka publici u Sarajevu i svima koji cijene to veoma vrijedno kulturno bogatstvo prepoznato i od UNESCO-a.

Prekogranična saradnja

Projekt koji je osmislio i priredio Miroslav Landeka, dopredsjednik HKD "Napredak", afirmira internacionalnu i prekograničnu saradnju, kulturnu povezanost te promovira zajedničku kulturnu baštinu.

Kako je iz HKD "Napredak" najavljeno, o izložbi će govoriti historičar i arheolog Ante Vujnović, direktor Zavoda za zaštitu spomenika Federacije BiH.

Prema procjeni stručnjaka, na lokalitetu BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore nalazi se blizu 77.000 stećaka, a najviše ih je u Bosni i Hercegovini - čak 60.000. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.