U NPS-U

Koncert grupe Laibach u Sarajevu: Izveden mjuzikl "Wir sind das Volk"

Apolitično-politički mjuzikl zasnovan je na tekstovima Heinera Mjulera

Sa večerašnjeg koncerta - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4
H. J. I.

9.5.2023

U okviru zatvaranja 28. izdanja Modula Memorije, u krcatom Narodnom pozorištu je upravo na Dan pobjede nad fašizmom, gostovala kultna slovenačka grupa Laibach.

Na sceni Narodnog pozorišta izveden je "Wir sind das Volk" (Mi smo narod) apolitično-politički mjuzikl. Zasnovan je na tekstovima Heinera Mjulera (Müller, 1929-1995), jednog od najznačajnijih pisaca njemačkog govornog područja još od Brechta.

Denacifikacija Njemačke

Za predstavu "Wir sind das Volk" korišteni su fragmenti iz Mjulerovih tekstova, koji govore o denacifikaciji Njemačke i njegov intiman odnos o Drugom svjetskom ratu. Rediteljica Anja Kvikert (Quickert) je izabrala tekstove, a prate ih pjesme Laibacha koje su posebno kreirali za predstavu.

U ovom jedinstvenom mjuziklu raskošne produkcije koja uključuje atraktivne video-projekcije sudjeluju Mina Špiler, Katarina Stegnar, Cveto Kobal, Sašo Vollmaier, Vier Personen Quartet, The Stroj i njegova svetost Peter Mlakar.

Laibachova veza sa pozorištem počinje kada su 1984. godine komponovali muziku za Mjulerov "Kvartet", čija premijera je bila u Narodnom pozorištu Ljubljana. 

Do saradnje došlo posthumno

Sljedeće godine, članovi benda se u Berlinu lično susreću sa Mjulerom i tada im on predlaže saradnju. Nažalost, do te vrste saradnje je došlo tek postuhmno, kada je Laibach producirao performans baziran na Mjulerovim tekstovima.

Od svog osnivanja 1980. godine, Laibach se (historijski njemački naziv za Ljubljanu, glavni grad Slovenije) više puta bavio njemačkom historijom, kulturom i ideologijom – posebno kroz prizmu totalitarizma u 20. stoljeću. Članovi benda Laibach su krajem 1990., kad su počela politička previranja u Jugoslaviji, "osnovali" vlastitu utopijsku državu "NSK" (Neue Slowenische Kunst) koja je imala vlastiti pasoš, novac i zastavu. 

Prilikom gostovanja u Sarajevu 1995. godine, Laibach je Sarajevo proglasio članom NSK. U Narodnom pozorištu je postavljena ploča samoprozvane države, koja se i danas nalazi na istom mjestu, a svi posjetitelji i posjetiteljice koncerta su dobili NSK pasoše.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.