MOJ SIN SAMO MALO...

Predstava SARTR-a dobila nekoliko nagrada u Rijeci

Sarajevski glumci oduševili na Međunarodnom festivalu malih scena

Ekipa predstave "Moj sin samo malo sporije hoda". SARTR

FENA

11.5.2023

Predstava Sarajevskog ratnog teatra "Moj sin samo malo sporije hoda” Ivora Martinića, a u režiji Ivana Plazibata, na Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci nagrađena je s više nagrada.

Žiri Festivala

Žiri Festivala, koji je završen, u sastavu Darko Lukić (Hrvatska), Nataša Matjašec Rošker (Slovenija) i Tatjana Mandić Rigonat (Srbija) jednoglasnom odlukom dodijelio je nagrade.

Tako je nagrada “Nenad Šegvić” za najboljeg mladog glumca ili glumicu dodijeljena Džani Džanić za ulogu Sare. Balansirajući po rubovima komičnog i apsurdnog, Džana Džanić je kreirala lik Sare, držeći stalno pod kontrolom sva glumačka izražajna sredstva i nikad ne prelazeći precizno procijenjenu mjeru.

Nagrada “Veljko Maričić” za najbolju epizodnu ulogu bake Ane pripala je Jasni Diklić, koja je majstorski ostvarila lik bake koja u vlastitoj mašti stvara sklonište od besmislenog i beznačajnog života. Bježeći u vlastitu demenciju kao u sklonište od užasa stvarnosti, baka istovremeno boravi u dva svijeta – zaboravljenom i izmišljenom.

Nagrada “Mediteran” 

Nagrada “Veljko Maričić” za najbolji dizajn svjetla pripala je Nedimu Pejdahu za svjetlo u predstavi "Moj sin samo malo sporije hoda“ SARTR-a. Svjetlo u predstavi postiže atmosferu izmjene realnog i irealnog prostora, postižući da vrlo realističan scenski prostor djeluje kao prizor iz mašte i ponovo se vrati u svjetla i sjene stvarnog.

Nagradu “Mediteran” Novog lista, o kojoj je odlučivao žiri u sastavu Kim Cuculić, Ivana Kocijan i Davor Mandić, dobila je Snežana Bogićević za najbolju ulogu majke Mije. Nagrada joj se dodijeljuje za fino nijansiranje emocija u zahtjevnoj ulozi u kojoj se lako moglo otkliznuti u patetiku, no Bogićević je uspješno balansirala na granici patosa i omogućila gledatelju uvide u duboko kompleksne osjećaje majke bolesnog sina, saopćeno je iz SARTR-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.