IZDAVAČKA KUĆA "VRIJEME"

Andrej Nikolaidis promovirao roman „Antonije napušta Boga“

Osjećaj dolaska u Sarajevo, rodni grad i promocija knjige je dvojak, baš kao i kod mog lika u romanu, kazao je Nikolaidis

Sa promocije u Historijskom muzeju BiH. Avaz

L. S. R.

29.5.2023

Andrej Nikolaidis promovirao je svoj novi roman "Antonije napušta Boga" u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine. Nikolaidis se kroz zanimljiv razgovor s Kenanom Efendićem, urednik proze u izdavačkoj kući „Vrijeme“, dotakao brojnih kulturno-historijskih tema.

Organska neuklopljenost u društvo

- Osjećaj dolaska u Sarajevo, rodni grad i promocija knjige je dvojak. Baš kao i kod mog lika u romanu, emocije se miješaju i idu iz krajnosti u krajnost- rekao je na početku.

Inače, u ovom kratkom romanu Nikolaidis naslovnog junaka nemilosrdno razgolićuje u pogubnoj dosadi depresije i organskoj neuklopljenosti u društvo, ali i u zavodljivim utjehama u filmu, muzici i literaturi. Jedan od najznačajnijih regionalnih pisaca i kolumnista u ovom djelu prati Antonija, živopisnog autsajdera i propalicu, koji odbija spas od ljudi ali i od Boga.

Sa promocije u Historijskom muzeju BiH. Avaz

Varirajući intimu glavnog junaka i njegovo političko okruženje, Nikolaidis ispisuje još jedan kratak i živ roman, vodeći se pjesmom grčkog pjesnika Konstantina Kavafija, 'Bog napušta Antonija'.

Brojne nagrade

Nikolaidis je rođen 1974. u Sarajevu. Najvažnije knjige: Mimesis, trilogija Tamno pokoljenje (čine je Sin, Dolazak, Devet), Mađarska rečenica, Odlazak. Za roman Sin dobio je Evropsku nagradu za književnost u Briselu. Za roman Mađarska rečenica nagradu "Meša Selimović".

Dobitnik je crnogorske državne nagrade "Miroslavljevo jevanđelje" za roman Odlaganje. Parezija. Za zbirku eseja Hronika propasti dobio je Trinaestojulsku nagradu, najveće crnogorsko državno priznanje. Njegovi romani prevedeni na brojne jezike, između ostalih engleski, turski, njemački, italijanski. Živi u Ulcinju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.