POZORIŠTE MLADIH SARAJEVO

Predstava "Gidionov čvor" bit će izvedena 14. i 15. juna

U predstavi igraju Selma Alispahić i Džana Džanić

Scena iz predstave. Facebook

Z. K.

12.6.2023

Predstava "Gidionov čvor", bit će izvedena 14. i 15. juna s početkom u 20 sati u Pozorištu mladih Sarajevo. Predstavu režira Selma Alispahić. 

U predstavi "Gidionov čvor", rađenoj prema tekstu američke dramatičarke Džone Adams (Johnne), Gidionova majka Corryn i njegova profesorica Heather suočavaju se sa svim kompleksnim pitanjima i problemima odrastanja mladih danas.

Nagomilavanje problema

Njihov susret iniciran je Gidionovim činom nakon kojeg povratka nema i stvari nikada više ne mogu biti iste. Baš kao i u stvarnosti u kojoj živimo, traženje odgovora počinje tek nakon što se problemi nagomilaju do tačke kada je na jednostavna pitanja nemoguće ponuditi jednostavne odgovore.

Učionica u kojoj se sastaju majka i profesorica postaje pozornica za suočavanje sa ličnim i sistemskim odgovornostima u procesu odgoja, obrazovanja i sazrijevanja mladih. Šta znamo i šta mislimo da znamo o našoj djeci? Imamo li vremena da ih pažljivo pogledamo i saslušamo to što nam imaju za reći?

Koliko se nastavnici uopće mogu baviti svakim djetetom pojedinačno? Predstava se bavi gorućim pitanjima i problemima koji se tiču školskog sistema, slobode izražavanja, vršnjačkog nasilja, kreativne slobode, utjecaja nastavnika, uloge roditelja, odgovornosti i jednih i drugih.

Traženje odgovora

Da li traženje odgovora dodatno zapetljava "Gordijev čvor" ili ipak vodi ka njegovom raspetljavanju, ostavljeno je gledaocu da odluči. Ono što je sigurno, taj čvor se ne može presjeći nego kao društvo moramo uraditi sve da do njegovog zapetljavanja ne dođe. I za to smo odgovorni svi.

U predstavi "Gidionov čvor" igraju Selma Alispahić i Džana Džanić. Muziku za predstavu je radio Zoran Predin, dramaturg predstave je Adnan Lugonić, a za kostimografiju i scenografiju zadužena je Edina Slipčević.

Rezervacije karata su moguće na broj telefona +387 33 442 572, kao i preko Facebook i Instagram stranice Pozorišta mladih.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.