LJUBUŠKI

Otvorena izložba autora Velije Hasanbegovića: Žrtve rata poslale poruku mira

Portrete prate i kratke lične poruke svakog od njih

Izložba portreta žrtava rata "Lično". Fena

Z. K.

22.6.2023

U Gradskoj galeriji u Ljubuškom otvorena je izložba portreta žrtava rata "Lično" autora Velije Hasanbegovića, organizirana u okviru USAID-ovog projekta izgradnje mira PRO-Budućnost u suradnji s Gradom Ljubuškim.

Iskustva učesnika

Glavni protagonisti izložbe su žrtve rata, odnosno "heroji mira", kako većina od njih želi da ih se promatra. Portrete prate i kratke lične poruke svakog od njih, koje ukazuju na činjenicu da su nam neophodni praštanje i razgovor, te da mir nema alternativu, saopćeno je iz Grada Ljubuškog.

- Ovdje smo se okupili da poslušamo iskustva učesnika koji su prošli logore u teškim vremenima naše prošlosti. Želimo da se to nikad više nikome ne dogodi. U Ljubuškom ne postoji suživot, nego postoji život svih stanovnika bez obzira na to kako se ko zove - poručio je gradonačelnik Vedran Markotić.

Osvrnuo se i na učešće Grada u projektu PRO-Budućnost kojim su izvršeni radovi prilikom prošlogodišnje obnove zgrade, dodavši kako je Gradska galerija i otvorena da kroz različite događaje bude mjesto okupljanja i povezivanja svih stanovnika i prijatelja Ljubuškog.

Izlječenje sebe

- Svako od njih 20-ak, koliko ih je ovjekovječeno na fotografijama Velije Hasanbegovića, svoje priče i traume iz nesretnog rata već godinama neumorno dijele sa javnošću, u funkciji izlječenja sebe i nas kao članova društva i kolektiva. 

Hvala im do neba jer se još uvijek nisu umorili i na sebi svojstven i autentičan način šalju poruku da se zlo koje se dogodilo njima ne smije dogoditi bilo kome - kazala je Behrem Stojanov, dodavši da je Ljubuški grad koji je otvoren za sve i za svaku temu da se o njoj raspravlja.

Poruke mira uputile su i žrtve rata, mirovni aktivisti Janko Samouković iz Višegrada i Krešo Primorac iz Mostara. Oni su prisutnima prenijeli svjedočenja o ratnim stradanjima i kroz osvrt na vlastito iskustvo tokom zatočeništva poslali poruku o besmislenosti rata i univerzalnoj ljudskoj patnji izazvanoj ratnim stradanjima.

Sedam dana

Program je muzički obogatila Ana Pehar iz Srednje muzičke škole Ljubuški.

Izložba "Lično" bit će otvorena narednih sedam dana, navodi Fena. Direktorica projekta PRO-Budućnost Majda Behrem Stojanov kazala je da izložba na ljudski način približava ljudsku tragediju iz prošlog rata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.