U 21 SAT

Na pozorišnom trgu "Susan Sontag" večeras premijera baletnog triptiha "K'o nekad u osam"

U baletu "K'o nekad u osam" članovi baletnog ansambla plesat će na muzičke hitove 70-ih godina

Glumci koji učestvuju u predstavi. Velija Hasanbegović

A. O.

5.7.2023

Na pozorišnom trgu "Susan Sontag" večeras će publika moći uživati u večeri posvećenoj plesu. Premijerno će biti izveden prvi dio baletnog triptiha „K'o nekad u osam“, u koreografiji i režiji Ekaterine Vereshchagine s početkom u 21 sat.

U baletu „K'o nekad u osam“ članovi baletnog ansambla plesat će na muzičke hitove 70-ih godina.

U predstavi igraju solisti i članovi ansambla Baleta NPS: Nataša Gaponko, Darika Dunganova, Ana Kuzmanović / Luisa Escamilla Rodriguez, Selma Efendić, Ivan Salonski, Bulat Gareev, Goran Staniškovski, Flavio Alberto Valentino i Denis Zhuchenko.

Drugi dio večeri rezervisan je za savremeni ples i flamenco „Metamorphosis“ u koreografiji i režiji Daniele Knežević. Plesačica je Daniela Knežević, a Dario Kos svira udaraljke.

U savremenom plesu i flamencu „Metamorphosis“ učestvuju učenice baletske škole „Aurora“ - KUD „Baščaršija“.

"Ono vrijeme"

- Radnja baleta "K'o nekad u osam"  se dešava u nekom od popularnih sarajevskih klubova, glavnom okupljalištu mladih. Mlada „sarajevska raja“ se okuplja na projekciji filma s početkom u osam, kao i svake subote, nakon koje slijedi igranka, gdje se momci i djevojke upoznaju, plešu na muzičke hitove 70-ih godina, međusobno se druže.

Ono što se neraskidivo vezuje za dušu koju Sarajevo ima jeste period takozvanog „onog vremena“ kojeg se s nostalgijom i čežnjom sjećaju, kako oni koji su imali to zadovoljstvo da ga dožive, tako i nove generacije koje slušaju od svojih roditelja o vremenu gramofonskih ploča, rock' n'rolla, filmskih projekcija subotom, igranki u osam, na kojima se upoznavalo, družilo i zaljubljivalo - izjavila je Ekaterina Vereshchagina.

Besplatan ulaz

Ulaz na sve događaje u produkciji specijalnog programa NPS „Kultura na ulice 2023!“ je potpuno besplatan.

U slučaju vremenskih neprilika organizator zadržava pravo promjene lokacija i termina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.