SARAJEVO

U Zemaljskom muzeju BiH izložba "NINGYŌ: Umjetnost i ljepota japanskih lutaka

Izložba se sastoji od četiri segmenta kroz koju će posjetitelji imati priliku upoznati se o japanskim lutkama i njihovoj kulturi

Izložba otvorena od danas. Instagram

FENA

14.11.2023

U Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine danas će biti otvorena izložba japanskih lutaka pod nazivom "NINGYŌ: Umjetnost i ljepota japanskih lutaka".

Život ljudi

Izložba "NINGYŌ: Umjetnost i ljepota japanskih lutaka" će biti otvorena od danas do 10. decembra u organizaciji Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, Japan Foundation i Ambasade Japana u BiH.

Izložba se sastoji od četiri segmenta kroz koju će posjetitelji imati priliku upoznati se o japanskim lutkama i njihovoj kulturi koja se njegovala tokom historije Japana i života ljudi.

U prvom dijelu će kroz "Sekku ningyo", lutke koje su korištene u molitvama za zdravlje i razvoj djece, biti predstavljen tok razvoja japanske lutke, koja svoje korijene ima u ritualima, kao i oblik molitvi sadržanih u tim lutkama. 

Jednostavni materijal

U drugom i trećem dijelu će biti predstavljene "Bijutsu ningyo", lutke čija tehnika izrade uzima dah, i "Shomin no ningyo", narodne lutke koje su napravljene od jednostavnog materijala, ali su prepune šarma.

Na kraju, u četvrtom dijelu, biti će predstavljeno širenje kulture japanskih lutaka, sa fokusom na raznolikost japanskih lutki i njihovu formu danas, saopćeno je iz Zemaljskog muzeja BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.