PRIJATELJI IZ FOJNICE

Milomir Kovačević Strašni za „Avaz“: Drugačije se gleda na život kad se upoznaju ljudi s poteškoćama

U Umjetničkoj galeriji BiH sinoć je otvorena izložba "Vidi - okvir nije granica"

Milomir Kovačević Strašni na otvorenju izložbe. Facebook

16.11.2023

Milomir Kovačević Strašni imao je pune ruke posla u prethodnom periodu, a povod je izložba fotografija „Vidi - okvir nije granica“ u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Kroz fotografije Sarajlije s pariskom adresom, osobe s intelektualnim teškoćama i psihičkim oboljenjima, korisnici Ustanove za socijalno zbrinjavanje i zdravstvenu njegu „Drin“ u Fojnici, dobivaju glas, a njihova priča postaje dio našeg zajedničkog iskustva, ističu iz Umjetničke galerije.

Prijateljske veze

Inspiracija za ove slike nije proizvod slučaja, ona proizlazi iz brojnih posjeta umjetnika ustanovi „Drin“ i iz njegovih dubokih prijateljskih veza s korisnicima, a o svemu tome Strašni je govorio za „Dnevni avaz“.

- Uvijek su me interesirale takve stvari. I prije rata sam radio pijace, navijače, takmičenje paraplegičara, „Mjedenicu“, zatvore... I cijeli rat, naravno. Kada sam došao u Pariz, upoznao sam ljude koji se bave ovom problematikom. I tako sam dobio poziv da idem na Bijenale hendikepiranih umjetnika u Sent Tropeu, gdje sam otišao prije 12 godina. Tu su bili i gosti iz Fojnice, iz Zavoda „Drin“ - govori Strašni.

Na tom bijenalu on se bolje upoznao s hendikepiranim osobama i ostao je oduševljen.

- Možeš prepoznati svakog autora i vidjeti da je to rađeno svjesno i kontrolisano. Tadašnju direktoricu „Drina“ sam pitao mogu li doći u njihov zavod i tako je sve krenulo - sjeća se umjetnik.


Vidjeti dobro

Strašni je često dolazio u „Drin“, pravili su izložbe, postali su prijatelji...

- Ideja je da ne pričamo o njihovim manama, nego o kvalitetima, šta znaju, šta mogu. To se vidi i na fotografijama, sasvim jedan drugačiji pristup toj tematici. Kod nas je samo - neka su oni sklonjeni tamo, a ovo je bilo da se malo i otvore - ističe Strašni.

Korisnicima „Drina“ je, kaže, bilo veoma drago.

- Bilo je tu poziranja, fotografirali smo ih kao manekene, ima i nekih proizvoda čiji su oni autori - govori Strašni.

Ističe kako čovjek u takvoj situaciji ne može biti neosjetljiv.

- Kao što je rat bio jedno životno iskustvo, ovo je sasvim drugo. Sasvim drugačije se gleda na život kad se malo dublje upoznaju ti ljudi, mnogo dobrog se može naći u tim ljudima, a ne samo nedostaci. Sve sam radio sam, nije bilo nikakvih fondova. Malo mi je pun kufer tih nekih koji neće ništa da rade ako nije neki fond - ističe Strašni.

Još se nisam vratio

- Nisam se još vratio u Sarajevo. Morat ću jedan period živjeti između Sarajeva i Pariza. Ako se vratim, od čega ću živjeti. Lijepo to sve zvuči, ali ja sam realan čovjek - komentira Strašni informacije o njegovom povratku u Sarajevo.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.