NA VIJEST O SMRTI

Ruždija Adžović o Hadžemu Hajdareviću: Veliki gubitak za književnu scenu

Još sam u šoku i nevjerici, prije nekoliko dana razmijenili smo SMS poruke, a u ponedjeljak ujutro stiže užasna vijest o njegovoj smrti

Hadžem Hajdarević. Facebook

6.12.2023

Predsjednik Društva pisaca Bosne i Hercegovine preminuo je u 68. godini, a posljednjih dana bio je u bolnici zbog operacije kičme.

Šok i nevjerica

- Mnogo sam potresen viješću da nas je u ponedjeljak ujutro napustio Hadžem Hajdarević. Još sam u šoku i nevjerici. Prije nekoliko dana razmijenili smo SMS poruke, a u ponedjeljak ujutro stiže užasna vijest o njegovoj smrti. Hadžem Hajdarević je bio moj dugogodišnji prijatelj, kolega kojeg sam izuzetno cijenio. Bio je aktuelni predsjednik Društva pisaca Bosne i Hercegovine, a u njegovom mandatu sam i ja primljen u tu književnu asocijaciju. Vjerujem i njegovom zaslugom, jer je prepoznao i cijenio moj rad. Književna scena Bosne i Hercegovine, ali i regiona, izgubila je puno s odlaskom Hadžema Hajdarevića, koji je bio veliki književnik i intelektualac, a mi, pisci, ostali smo bez dragog prijatelja i kolege - kaže za „Avaz“ Ruždija Adžović, kolega i prijatelj Hajdarevića.


Ruždija Adžović. Facebook

12 knjiga

Objavio je 12 knjiga poezije, više pjesničkih izbora, zatim nekoliko knjiga proze, kolumni, eseja, čime se ubraja u najraznorodnije savremene bosanskohercegovačke autore.

Knjige odabranih Hajdarevićevih stihova objavljene su na bugarskom, francuskom, engleskom, slovenskom, poljskom i njemačkom jeziku. Prevođen je i na arapski, flamanski, mađarski, sjevernomakedonski, danski, ruski, armenski, italijanski, turski, ukrajinski i druge jezike.

Dobitnik je više književnih nagrada, jedan je od autora Rječnika bosanskog jezika (Sarajevo, 2007.), koautor je Pravopisnog priručnika bosanskog/hrvatskog/srpskog jezika s osnovama gramatike (Sarajevo, 2013.).

Živio je i radio u Sarajevu. Posljednjih 20-ak godina bio je uposlen u Institutu za jezik Univerziteta u Sarajevu.

Tužne vijesti sustižu jedna drugu

Slikar Džeko Hodžić također je potresen viješću o Hajdarevićevoj smrti.

- Tužne vijesti sustižu jedna drugu. Iznenada je stigla još jedna.

Preminuo je književnik Hadžem Hajdarević. Neka mu je lahka zemlja bosanska. Porodici i prijateljima sabur - poručio je umjetnik.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.