GALERIJA MAK

"Maestro Esad Arnautalić - Sve bilo je muzika": Sjećanje na tvorca sarajevske pop-rok škole

Prva izložba iz novoformirane zbirke „Književnosti i popularna kultura“

Esad Arnautalić. Društvene mreže

26.12.2023

Izložba „Maestro Esad Arnautalić - Sve bilo je muzika“ autorice i muzejske savjetnice Amine Abdičević bit će večeras otvorena u galeriji „Mak“ Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

Zlatna slova

Riječ je o prvoj izložbi iz novoformirane zbirke „Književnosti i popularna kultura“.

Esad Arnautalić, koji je rođen 28. februara 1939., a umro 5. decembra 2016., bio je kompozitor, dirigent i muzički producent, a više od 50 godina bio je aktivni učesnik razvoja muzike u Sarajevu i Bosni i Hercegovini.

Arnautalićevo ime je zlatnim slovima upisano u cjelokupnu historiju sarajevske i bh. popularne muzičke scene. Njegov urednički, kompozitorski, aranžerski, dirigentski te cjelokupan muzički opus stvorili su neizmjeran utjecaj na razvoj popularne muzike u našoj zemlji.

Autor je brojnih popularnih kompozicija koje su bile hitovi širom bivše Jugoslavije, a među kojima su i „Kud plovi ovaj brod”, „U dugim noćima”, „Djeca su vojska najjača”.

Dobitnik je više festivalskih muzičkih nagrada, kao što su „Vaš šlager sezone”, „Splitski festival”, „Prvi aplauz”, „Mali šlager”.

Autor je muzike za dva dokumentarna filma o Sarajevu - „Sarajevo” Nedžada Begovića i Ismeta Arnautalića, te „Sarajevo portret” Aleksandra Jevđevića i Valerijana Žuje.

Pisao je muziku i za TV drame.

Okušao se i na polju filmske muzike, gdje je dao najkreativniji doprinos u nekoliko igranih filmova - „Azra” i „Miris dunja” reditelja Mirze Idrizovića i „Ada” Milutina Kosovca,

„Ovo malo duše” i „Savršeni krug” Ademira Kenovića.

Kao producent, Arnautalić je značajno utjecao na stvaranje prvih bh. pop-rok grupa i solista 60-ih godina. Među najpoznatijima su već legendarni „Indexi“, Dragan Stojnić, Kemal Monteno i drugi. Tako je pod njegovim vodstvom i utjecajem nastala čuvena sarajevska pop-rok škola.

Poznato je da je, kao producent u Muzičkoj produkciji, zabranio „Indexima“ da snimaju tuđe pjesme, što je bila prijelomna tačka u historiji jugoslavenskog roka.


Ismet Arnautalić. Društvene mreže

Tvorac festivala

Tokom svog radnog vijeka u Radioteleviziji Sarajevo bio je idejni tvorac i realizator nekoliko značajnih muzičkih festivala. Njegova je zasluga što su nastali festivali „Vaš šlager sezone”, „Mali šlager” i „Prvi aplauz”.

Osnivač je Plesnog orkestra RTV Sarajevo i njegov prvi dirigent.

Plesni orkestar RTVSA bio je okosnica širenja autorskih potencijala Sarajeva i BiH.

U antologiji bh. muzičke scene zapamćen je kao dirigent koji je tri puta dirigirao na Evroviziji. U Luksemburgu 1973., u Hagu 1976. te 1993. u Ljubljani.

Arnautalić je bio idejni tvorac i realizator kapitalnog muzičkog projekta „Muzika raspoloženja”, koji je produciran za Radioteleviziju Sarajevo. Bio je član žirija za izbor himne BiH. Dobitnik je Zlatne značke RTV Sarajevo, Nagrade za životno djelo, dvije muzičke nagrade „Davorin”.

Nakon smrti maestra Općina Novi Grad Sarajevo donijela je odluku da se jedna ulica na Dobrinji nazove ulica Esada Arnautalića, a njegovo ime nosi i muzički studio Radiotelevizije BiH.

Što bi Esad rekao…

Konsultant za izložbu je Esadov brat Ismet Arnautalić. On je svojevremeno za „Avaz” govorio o gubitku brata:

- Sve hoću da ga nešto upitam, a onda se sjetim da ga nema. Tako to ide, a i vrijeme ide… Što bi Esad rekao: “Vrijeme leti, sve stoji, samo djeca rastu.” On je imao dvoje, kćerku i sina, to je super. Tugu neko lakše podnosi, neko teže, a neko nikako. U telefonu imam njegovih fotografija, gledam ih stalno, a još nikako ne mogu da izbrišem njegov broj i njegovu sliku.

EGIDA


Nakon smrti maestra Općina Novi Grad Sarajevo donijela je odluku da se jedna ulica na Dobrinji nazove ulica Esada Arnautalića, a njegovo ime nosi i muzički studio Radiotelevizije BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.