USPJEŠNI KREATIVCI

Emir Durmišević otkrio detalje nastanka projekta: Grupa Sarajlija radila na dizajnu igre "Radgostova šuma"

U pitanju je društvena igra koja za cilj ima promociju kulturnog naslijeđa starih Slavena, kazao je Durmišević

io ekipe koja je radila na igri. Facebook

12.1.2024

Ilustrator i dizajner te koncept artist Emir Durmišević, zajedno s bratom Edinom i bh. dizajnericom Vanesom Prodanović-Durmišević, radio je dizajn društvene igre „Radgostova šuma“. Samo za naš list otkrio je kako je došlo do realizacije ovog projekta.

Tim profesionalaca

- U pitanju je veoma zanimljiv projekt, društvena igra koja ima za cilj promociju kulturnog naslijeđa starih Slavena. Autori ideje su supružnici iz Beograda Ivan i Aleksandra Rajković te njihov sin Dimitrije, koji su kreirali društvenu igru kako bi provodili vrijeme zajedno, ali su se vrlo brzo uvjerili u potencijal same ideje te su odlučili da okupe tim profesionalaca koji bi im pomogao u realizaciji projekta - ispričao nam je Durmišević.

Edina, Vanesu i njega kontaktirali su prema preporuci. Prije početka rada na ilustracijama i dizajnu ekipa je posjetila Beograd kako bi s autorima odigrali igru i upoznali se s detaljima.

- Vrlo brzo smo se dogovorili za saradnju. Edin i ja smo radili sve ilustracije, promo ilustracije i vizual likova u projektu, Vanesa je radila generalni brending, dizajn vizuala i fonta za igru. Rajkovići su radili tekstualni sadržaj i logiku igre. Bilo je tu dosta saradnika koji su, svako na svom profesionalnom polju, doprinijeli realizaciji ove jedinstvene igre - dodao je kreativac.

Inače, igra je prevedena na nekoliko jezika i smatra se jednim od najuspješnijih projekata s Balkana.

- Kampanja i realizacija projekta "Radgostova šuma" (Forest of Radgost) trajala je otprilike tri godine i doživjela je zaista zapažen uspjeh, kako u regiji tako i na svjetskom tržištu.


Dizajn igre. Facebook

Sačuvani prikazi

Svaki kreativan projekt ima svoju čar, ali i izazove s kojima treba izaći nakraj, tako je bilo i u njihovom slučaju.

- Meni je bilo posebno zanimljivo kako s Edinom ilustrirati sva stara slavenska bića koja se pojavljuju u igri. Iako postoje sačuvani prikazi ovih karaktera, bilo je važno naći najbolji način da se ova tematika ilustrira i vizuelizira kako bi bila prezentirana djeci na jedan zanimljiv način i potakla ih da se zainteresiraju za samu igru, ali i tematiku starih Slavena - rekao je Durmišević.

Posjećena izložba

Nakon realizacije projekta "Radgostova šuma" Emir, Edin i Vanesa su odlučili sarajevskoj publici prezentirati projekt kroz izložbu.

- Publika je imala priliku pogledati proces nastajanja ilustracija i dizajna skice, ilustracije, karakter dizajn, dizajn fontova, pakovanja, knjižica i popratnog materijala u igri, karata i sl. Izložba je realizirana u saradnji s JU Centar za kulturu i mlade Općine Centar i može se još neko vrijeme pogledati. Vrlo smo zadovoljni reakcijama publike i samom posjećenošću izložbe. Izložba "Radgostova šuma" je poprimila naglašen edukativni karakter - zaključio je bh. dizajner.

Autor je knjige "Kraljevi i kraljice Bosne", koja je krajem prošle godine doživjela svoje treće izdanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.