ROMAN

U Mostaru predstavljen književni prvijenac Željka Andrijanića "Pisma iz vječnosti"

roman koja zadire u sve sfere života, predstavljen je u utorak navečer u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru

Književni prvijenac novinara Željka Andrijanića. Fena

FENA

21.5.2024

Književni prvijenac novinara Željka Andrijanića ''Pisma iz vječnosti'', roman koja zadire u sve sfere života, predstavljen je u utorak navečer u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

- Kad smo imali prvo predstavljanje u Grudama, nisam imao mnogo dojmova, a danas, punih pet mjeseci od izlaska knjige, mnoge je emotivno dotaknula jer govori o onim stvarima koje svi često zakopamo duboko u sebe i ne želimo o njima više nikad progovoriti - kazao je autor.

Osim autora, u predstavljanju romana sudjelovali su zamjenica glavnog urednika Večernjeg lista BiH Valentina Rupčić te sveučilišni profesor i zamjenik ravnatelja Federalne novinske agencije Ilija Musa, dok je brojnu publiku kroz večer vodila glavna tajnica Ogranka Matice hrvatske u Mostaru Misijana Brkić Milinković.

Knjiga je predstavljena u književnom dijelu programa ovogodišnjeg Mostarskog proljeća - 26. Dana Matice hrvatske koje se održava pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora BiH, a na predstavljanju je nazočio i predsjednik HNS-a BiH Dragan Čović.

Roman u kojem je autor otkrio sebe

Kako je prilikom predstavljanja pojašnjeno, Andrijanić u svojoj knjizi vješto isprepliće sadašnjost i prošlost te uvodi čitatelja u tajnoviti svijet uspješnog glavnog lika Kristijana Kovačića, novinara i urednika koji se vrlo mlad prometnuo u suvlasnika klasičnih i modernih medija.

''Pisma iz vječnosti'' dirljiva je priča o potrazi za uzvišenom ljubavi, za izgubljenim vremenom, ali i o toplini života u oazi maloga grada, satkanoj od neraskidivih prijateljstava i ljudske dobrote.

Zamjenica glavnog urednika Večernjeg lista BiH Valentina Rupčić otkrila je da je autor počeo raditi na knjizi nakon što je počeo raditi za Večernji list.

- Osjeti se koliko ga je inspirirao rad u redakciji i pogled, tada novinara početnika, na sustav jedne velike novine. Svi koji poznaju Željka mislim da će dijeliti moje mišljenje – on je uvijek bio zreliji, odrasliji od svojih vršnjaka. Tako se ponašao i u poslu. Istodobno, iako će zvučati paradoksalno, duboko u sebi bio je i ostao dijete koje je u ovom romanu opisalo sve ono što osjeća. Možda i nesvjesno, otkrio nam je sebe, pravog Željka Andrijanića – rekla je Rupčić.

Naglasila je da su autoru Andrijaniću nakon ovoga romana otvorene duge književne staze koje čekaju da njima prohoda kreativni dječak koji se do sada skrivao iza ozbiljnih novinarskih tekstova.

Književni, novinarski i životni pečat

Profesor i zamjenik ravnatelja Federalne novinske agencije Ilija Musa tijekom predstavljanja knjige kazao je kako ovaj Andrijanićev prvijenac upravo izborom profesije glavnog lika – Kristijana nastoji i novinarsku profesiju staviti na poziciju koja joj pripada.

- Autor pokazuje kako vrlo vješto vlada dinamikom radnje, kako sustavno prateći likove kroz različita vremenska razdoblja i odnose predstavlja i njih i ambijent u kojem se kreću. Njegovi pitoreskni opisi gradova i gradića, predstavljanja psiholoških momenata likova romana, njihovih maski i stvarnih unutarnjih stanja pokazuju Andrijanićev književnički potencijal. Željko svojim prvim romanom uspijeva održati pažnju čitatelja od prvog do zadnjeg slova knjige – rekao je profesor Musa.

Dodao je kako je autor tijekom svoga studiranja uporno radio, trudio se, učio, padao i brzo ustajao. Stoga je naglasio značaj da je Andrijanić, kao vrlo mlada osoba, postao cijenjen i poznat novinar, izvršni direktor Večernjakova pečata, a sada i književnik.

- Svi mi koji djelujemo u ovome društvu moramo težiti ka tome da u ovim izazovnim vremenima uložimo i vrijeme i znanje i rad u ostavljanje svoga pečata u poslu kojim se bavimo, a Željko je svoj prvi književni pečat već stavio. U vremenu pred nama očekujem još puno Željkovih i književnih i novinarskih pečata – zaključio je profesor Musa.

Predstavljanje knjige ''Pisma iz vječnosti'' glazbeno je upotpunila Karla Kraljević uz klavir, a potom i gitaru, izvedbom pjesama Parnog valjka "Dođi" i Olivera Dragojevića "U mom zagrljaju".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.