LIČNOST DANA

Blago s planina

Trijumf u konkurenciji 300 vrsta sireva iz regije, Francuske, Italije i Holandije...

Puđa: Kvalitet i timski rad

Piše: A. Č.

18.10.2018

Livanjski kraj od davnina je nadaleko poznat po proizvodnji dobrog sira. O njegovom kvalitetu svjedoče i brojna priznanja, a jedno takvo dobila je Mljekara „Puđa“.

Na Balkanskom festivalu sireva u Beogradu, sir firme Tomislava Puđe, u konkurenciji 300 vrsta sireva iz Srbije, BiH, Hrvatske, Crne Gore, Francuske, Italije i Holandije, najbolji je prema ocjeni posjetilaca. 

Tomislav se s bratom Ljubom 2001. počeo ozbiljnije baviti proizvodnjom sira. Krenuli su tako što su novosagrađenu porodičnu kuću adaptirali u modernu siranu. Njihov sir pravi se od punomasnog domaćeg mlijeka krava, ovaca i koza, koje se hrane na planinskim pašnjacima, a u procesu proizvodnje ništa ne oduzimaju, niti dodaju.

Tajna uspjeha, kako kaže Puđa, jeste u zadržavanju stručnih mladih ljudi, što je vrlo bitno u situaciji kada se sve više iseljavaju. Najviše se uzdaju u sebe, svoje ljude i kooperante.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.