REGION

Plenković otkrio ko će biti novi ministar vanjskih poslova Hrvatske

Avaz.ba

12.6.2017

Premijer Hrvatske Andrej Plenković otkrio je u Dnevniku HRT-a da će nova ministrica vanjskih poslova ove zemlje biti Marija Pejčinović Burić.

- Najtolerantniju retoriku na političkoj sceni ima HDZ - rekao je Plenković i dodao da nije iznenađen Stierovom ostavkom.

- Posljednjih mjeseci sam osjetio da ima odmak od nekih stvari koje smo radili - kazao je Plenković i dodao da će nova ministrica biti Marija Pejčinović Burić, dosadašnja državna sekretarica u Ministarstvu vanjskih i evropskih poslova.

- Napravili smo sve što smo najavljivali u proteklim sedmicama. U Saboru smo predstavili nove ministre i dobili su povjerenje. Nastavljamo s normalnim radom. I ranije je bilo Vlada koje su funkcionirale na 80-tak zastupnika. Želimo nastaviti poruku političke stabilnosti - nema trećih parlamentarnih izbora u dvije godine. Zbog toga cijenim HNS - kazao je Plenković i dodao da će ovo biti stabilna koalicija.

Na pitanje je li ta koalicija prevara birača, Plenković je ponovio da je u izbornom sistemu gotovo nemoguće da neko dobije 76 zastupnika nakon izbora.

- Svi moraju slagati nekakve koalicije nakon izbora. Je li prevara birača Mosta bilo to što su išli s HDZ-om - upitao je Plenković i dodao da ne stoji rečenica da je to "prevara birača".

Naglasio je da u Evropskom parlamentu pučani i liberali "sasvim normalno" koaliraju.

- Ako je to i tabu u Hrvatskoj, onda sam tu da rušim takve tabue - kazao je Plenković te dodao da ovoliko jak HDZ nije bio od 90-ih godina. Požalio se da se u Saboru ponekad čuje samo kritika, a ne daje se alternativa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.