REGION

Beograd neće odgovoriti na protestnu notu o Jasenovcu

Blic.rs

30.1.2018

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da Srbija neće odgovoriti na protestnu notu Hrvatske u vezi s izložbom o Jasenovcu u UN-u, a neće ni odustati da je predstavi međunarodnoj javnosti u Izraelu, Vatikanu i širom svijeta.

On je naglasio da su Hrvati protestnu notu uputili telefaksom, i to Ambasadi Srbije u Zagrebu i poručio da se to tako ne radi.

- Takvu notu i s tim sadržajem ne bismo primili, jer je za nas taj sadržaj neprihvatljiv. Tako se prema njoj i odnosimo. Neće biti nikakvog odgovora - izjavio je Dačić za "Blic".

On je rekao da će dvodnevnu posjetu Vatikanu iskoristiti da ponovo govori o izložbi "Jasenovac - pravo na nezaborav", čiji je cilj da njeguje kulturu sjećanja na srpske, jevrejske, romske i antifašističke žrtve.

- Ne odustajemo od izložbe, a Hrvatska se ne bi trebala ljutiti, već prihvatiti odgovornost za učinjeno - rekao je Dačić.

U UN-u u Njujorku 25. januara otvorena je srpsko-jevrejska izložba "Jasenovac - pravo na nezaborav". To je prva  izložba međunarodne "GH7" ekspertske grupe historičara iz sedam zemalja u UN-u nakon Drugog svjetskog rata.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.